Dünya Giyilebilir teknoloji yarışı

Giyilebilir teknoloji yarışı

19.11.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Bilim insanları, beyin okuyan, tükenmişliği tespit eden, insanı daha üretken yapan “giyilebilir bilgisayarlar” geliştiriyor.

Giyilebilir teknoloji yarışı

ABD’deki teknoloji devleri, beyin dalgası aktivitesini harekete dönüştürmek için yeni cihazlara fon sağlıyor. Beyin aktivitesini analiz eden, sağlık sorunlarını teşhis eden, hatta verimliliği artırmak için yol gösteren bu milyarlık yarışın, geleceğin teknolojisini temsil ettiği vurgulanıyor. Sözkonusu beyin-bilgisayar arayüzleri (BCI’ler), beyindeki normal insan davranışlarını destekleyen elektriksel aktiviteyi çözüp geri bildirim sağlıyor. Elon Musk ve onun beyin arayüzü girişimi Neuralink’in de aralarında bulunduğu teknoloji devleri, insanları uyarmaktan felçli hastaların düşüncelerini okumaya kadar giyilebilir ve takılabilir beyin çiplerinin geliştirilmesine milyarlarca dolar yatırım yapıyor. 

Haberin Devamı

Zihin kontrolü 

Giyilebilir teknoloji zaten piyasaya çıktı, ancak bir adım daha ileri giderek dikkati, konsantrasyonu ve yaratıcılığı yeniden sağlamak için geri beyin aktivitesini kaydedecek cihazlara odaklanılıyor. Yeni nesil giyilebilir cihazlar, bipolar gibi duygudurum bozukluklarının teşhisine yardımcı olmak, farkındalığı artırmak, tükenmişliği tespit etmek ve önlemek, üretkenliği artırmak ve cihazları zihinle kontrol etmeye odaklanacak. Çeşitli teknoloji girişimleri kendi BCI’lerini geliştirdi; bunlar arasında 999 dolara farklı noktalardaki beyin aktivitesinde anlık değişiklikleri ölçen bir elektroensefalogram veya EEG kulaklığı satan San Francisco merkezli Emotiv de var. Boston merkezli girişim Neurable de beyin aktivitesini izleme gücüne sahip ilk kulaklık çiftini piyasaya sürmeye hazırlanıyor. 

Haberin Devamı

Cilde yapışıyor analiz yapıyor

Cilde yapıştırılan cihaz, karın guruldamasından sağlık analizi yapabiliyor. Yeni teknoloji, doktorların sindirim sürecindeki guruldamayı ve diğer sesleri dinleyerek bireylerin sağlık durumunu izlemesine imkan tanıyor. ABD’deki Northwestern Üniversitesi’nden uzmanlar, bu cihazı 15 prematüre bebeğin yanı sıra 55 yetişkin üzerinde kullanarak solunum yolu hastalıkları gibi bir dizi farklı rahatsızlığa sahip kişileri izledi. Uzmanlar cihazın en büyük avantajının, her yerde her zaman kullanılabilmesi olduğunu söyledi.

Vücudu izleyen yutulabilir cihaz

Bilim insanları, nefes alma ve kalp atış hızı gibi yaşamsal belirtileri insanların içinden güvenli bir şekilde izleyebilen, yutulabilir bir cihaz geliştirdi.

ABD’de geliştirilen cihaz, vücudun içinden nefes alma ve kalp atış hızı gibi hayati belirtileri izliyor. “Device” dergisinde açıklanan araç, aşırı dozda opioid riski taşıyan kişilere erişilebilir ve uygun bakım sağlama potansiyeline sahip. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde görev yapan ve makalenin ilk yazarı olan Doçent Giovanni Traverso, “Bu cihaz, hastaneye gitmek zorunda kalmadan tanıyı kolaylaştırma ve birçok durumu izleme yeteneğini, hastaların sağlık hizmetlerine ve destek tedavisine daha kolay erişmesini sağlayabilir” dedi.