Dünya Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir!

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir!

15.09.2022 - 11:57 | Son Güncellenme:

Şu anda 27 yaşında olan genç kadın, hafif döküntü, ateş ve halsizlik şikayetleriyle hastaneye gidip uzun süre çıkamadığında henüz 23 yaşındaydı. Komaya girdi, dili kesilme noktasına geldi ve 100 kişilik bir sağlık ekibi ona ne olduğunu bulmak için seferber oldu. Herkesin başına gelebilecek olan bu rahatsızlık nedeniyle neredeyse ölüyordu.

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir

Genç bir kadın, doktorların hafif kızarıkl ve döküntüsünü, hafif ateşi ile yorgunluğunu soğuk algınlığı belirtileri olarak yorumladı. Ancak bu hata, neredeyse hayatına mal olacaktı.

Haberin Devamı

İki gün sonra 27 yaşındaki Caitlin Alsop, Gold Coast Üniversite Hastanesi'ne yatırılmış halde ve komadaydı. Dili o kadar şişmişti ve siyahi doktorlar kesmeleri gerekebileceğini düşündü.

BİR ANDA DİLİ ŞİŞMEYE BAŞLADI

İşler hızla kötüleştmeden önce grip benzeri semptomları atlatmaya çalışıyor ve sıradan bir gün geçiriyordu.

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir

Akşam yemeğinden sonra yatakta uzanıp rahatlamaya çalışıyordum ama kendimi çok iyi hissetmiyordum. Yorgun ve halsiz hissediyor, bir yandan da sıcaklıyordum. Sonra dilimin bir tarafı hiçbir şeyi yutamayacağım kadar şişti.

HASTANEYE 45 DAKİKALIĞINA GELDİ, GÜNLERCE ÇIKAMADI

Hastaneye gittiğinde ise doktorlar anafilaksi olarak bilinen, ciddi bir alerjik reaksiyon geçirdiğini düşündü. Neler olduğunu anlamaya çalışan Caitlin, "Bana ağrı kesici ve iki doz adrenalin verdiler ve 45 dakika sonra çıkacağımı söylediler" dedi.

Ama çıkamadı. Durumu kötüleşmeye devam etti. Vücudu tepeden tırnağa mavi ve kırmızı benekli bir döküntü ile kaplandı. Kalp atış hızı kötüleşti ve ani bayılmalar devam etti.

Haberin Devamı

KOMAYA GİRDİ, 9 GÜN ÇIKAMADI

Doktorlar, onu hızla 'gizemli' hastalığı olarak tanımlanan hastalıkla başa çıkmak için daha donanımlı olan üniversite hastanesine nakletme kararı aldı.

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir

Teyzem ve annem ilk hastanede benimle birlikteydiler ama ambulansa benimle binmelerine izin verilmedi. Korkunçtu.

Ailesi yerine genç kadının doktorları ambulansa onunla birlikte gittiler. Çünkü eğer soluk almakta çok zorlanırsa acil bir trakeotomi yapmak zorunda kalacaklardı. Bu noktada Caitlin'in nefes almasına yardımcı olacak bir maskeye ihtiyacı vardı, o kadar nefes nefeseydi ki kendinden geçmek istedi ve ölecekmiş gibi hissetti.

100 KİŞİLİK EKİP HASTALIĞI BULMAYA ÇALIŞTI

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir

Ambulanstaki doktorlar, hastaneye vardıklarında muhtemelen Caitlin'in komaya gireceğini açıkladılar ama o zaten bu olanların çoğunu hatırlamıyor:

Bana durumumun gerçekten ciddi olduğunu söylediler. Bu korkunçtu çünkü bayılırsam tekrar uyanıp uyanmayacağımı bilmiyordum.

Dokuz gün sonra uyandı. 100 sağlık personelinden oluşan bir ekip, 'gizemli kız'ın hastalığının ne olduğunu bulmakla görevlendirilmişti. Hayatının en zor zamanlarını geçirdiğini söyleyen 27 yaşındaki Caitlin, hastanede yaşadıklarını şöyle anlatıyor:

HER ŞEYİN SORUMLUSU: BİR DİŞ

Yığınla test yaptılar, tropik hastalık uzmanlarını getirdiler, bendeki sorunun ne olduğunu bulmaya çalıştılar. Sonunda, iltihaplı yirmilik dişim olduğunu buldular.

Diş hiçbir zaman enfeksiyon belirtisi göstermemişti. Üstelik Caitlin'in genel diş sağlığı ve hijyeni iyiydi. Sorunlu diş, başka bir yirmilik dişle birlikte çıkarıldı ve şişmeyi hafifletmek için boğazına kanallar açıldı.

DİLİNİ KESECEKLERDİ

Ayrıca ölümcül enfeksiyondan kurtulmaası için genç kadına yüksek dozda antibiyotik verildi. Uyandığında Caitlin'e uyurken durumun ne kadar umutsuz göründüğü söylendi:

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir

Haberin Devamı

Dilimi siyaha döndüğü ve çok şiştiği için kesmeyi düşünmüşler. Amcam bunu yapamayacakları konusunda şaka yapmış çünkü ben sürekli konuşurum ve çok gevezeyimdir.

HERKESİN BAŞINA GELEBİLİR

"Yine de dilimin ucu eridi, bu yüzden hala bir peltekliğim var. Konuşmayı ve yemek yemeyi yeniden öğrenmek zorunda kaldım, ama zamanında müdahale ettikleri ve beni kurtardıkları için minnettarım."

Komadan çıktıktan iki veya üç gün sonra Caitlin, tedavisine ayakta devam edileceği evine dönebildi, konuşmayı ve yemek yemeyi yeniden öğrendi, "Herkesin başına gelebilirdi, sepsis herhangi bir enfeksiyonla başlayabilir" dedi.

DOKTORLAR GRİP SANMIŞTI

Caitlin hayatta olduğu için çok mutlu ve sağlığına kavuştuktan sonra sepsisin yaygın semptomlarını paylaşmayı kendine görev edindi.

Düşündüğümde, doktorun grip olduğumu düşündüğü ve şişmiş bir dille hastaneye gittiğim o erken aşamalarda sahip olduğum her şey sepsise işaret ediyordu. Başlarına gelmesi durumunda daha fazla insanın bunu bilmesi gerekiyor. Daha fazla doktorun belirti ve semptomlar hakkında bilgi sahibi olması çok önemli.

Caitlin, erken semptomlarını kaçırdığı için kimseyi suçlamıyor ve ucuz kurtulmuş hissediyor:

Doktorlar grip sanmıştı, komaya girdi... Herkesin başına gelebilir

BU HERKESİN HİKAYESİ

Anafilaks olabilirdi ama sepsis semptomlarını bilmeleri gerekir ki bunu da kontrol edebilsinler.

Caitlin'in hastalık sonrası peltekliği sürüyor ve hafıza konusunda zorluk yaşadığı için sevdikleri tarafından "Kayıp Balık Nemo" adlı ünlü animasyon filmdeki karaktere gönderme yapılarak 'Dory' olarak çağrılıyor. Bu hafıza sorunları, komaya girmenin yaygın bir yan etkisi.

Haberin Devamı

Dört yıl geçmesine rağmen, her enfeksiyon kaptığında hala "korkuyor", vücudunun "tekrar işlevlerini yerine getiremeyerek kendini kapatacağından" korkuyor. En önem verdiği konu ise, bunun herkesin başına gelebilecek, son derece yaygın bir durum olması:

Bu sadece benim hikayem değil, binlerce insanın hikayesi.

Yazarlar