Dünya Karadeniz semalarında eşi benzeri görülmemiş olay! Fransız uçağına 'imha' mesajı

Karadeniz semalarında eşi benzeri görülmemiş olay! Fransız uçağına 'imha' mesajı

23.02.2024 - 09:06 | Son Güncellenme:

Üçüncü Dünya Savaşı'na kapı aralayacak restleşme aylar sonra ortaya çıktı, "Bu bir ilk" diyen Fransız ordu sözcüsü pilotlar için 'eşi benzeri görülmemiş' bir olayın yaşandığını söyledi.

Karadeniz semalarında eşi benzeri görülmemiş olay Fransız uçağına imha mesajı

NATO'ya yeni üyeler kazandıran ve dünyayı geri döndürülemez şekilde değiştiren savaşta ikinci yıl yarın doluyor, Fransız savaş uçağının Karadeniz semalarında aldığı bir mesaj aylar sonra kamuoyu ile paylaşıldı.

Haberin Devamı

Vladimir Putin'in tanklarını Ukrayna'ya göndermesiyle başlayan işgalde birçok dönüm noktası vardı. Moskova birkaç günde Kiev'i ele geçirip kukla bir yönetim hayali kurarken, Kremlin'in planlarının suya düşmesi için birkaç hafta yetti. Rus ordusu henüz ikinci ayda Kiev çevresinden çekilmek zorunda kalırken, güney cephesinde Mariupol çevresi neredeyse haritadan silinerek işgal edilebildi.

İlk aylardaki direnişle dünyayı şaşırtan Ukraynalılar, 2022 yaz mevsiminde Rus ilerleyişini durdurup ABD ve Batılı ülkelerin sağladığı silahlarla karşı taarruza geçti. Rusya sınırına yakın konumdaki Ukrayna'nın en büyük ikinci şehri Harkov yıldırım baskınla birkaç günde Rus işgalcilerden temizlenirken, Putin'in 10 yıl önce el koyduğu Kırım'ın kuzeyindeki Herson ise Rus birlikleri kapana kısıldı. Rusya lideri savaştaki en utanç verici hamlesini yapmak zorunda kaldı, Rus işgalciler Ukrayna'nın güney şehri Herson'dan çekildi.

Haberin Devamı

2023 yazındaki karşı taarruzun tıpkı 2022'deki gibi birçok şehri işgalden kurtarması umuluyordu ancak uzunluğu 1000 kilometreyi bulan cephe hattındaki Rus savunması aşılamadı. ABD ve Avrupalı ortaklarının sağladığı tanklar, füzeler ve diğer silahlarla karşı saldırıya geçen Ukrayna ordusu, özellikle güney cephesinde cılız ilerlemeler kaydetti.

Rus işgalciler ise aylarca devam eden çatışmaların ardından Mayıs 2023'te ele geçirdikleri Ukrayna'nın doğusundaki Bakhmut'un ardından yaz mevsimini savunmada geçirdi, savaştan önce bile silah seslerinin kesilmediği Avdiivka ilçesi tıpkı Bakhmut gibi binlerce asker feda edilerek Şubat 2024'te işgal edilebildi.

TAHMİN EDİLEMEZ SON

Rus ordusu halihazırda Ukrayna topraklarının yaklaşık yüzde 20'sini kontrol ediyor, aylardır donmuş gibi görünen savaşın nasıl sona ereceğini kimse tahmin edemiyor.

Ukrayna'ya on milyarlarca dolarlık silah desteği sunan ve son olarak F-16 savaş uçaklarının cepheye gönderilmesine onay veren Batılı ülkeler, geride kalan iki yılda Ruslarla birçok kez Karadeniz'de doğrudan yüzleşti.

Karadeniz semalarında eşi benzeri görülmemiş olay Fransız uçağına imha mesajı

ABD'ye ait MQ-9 Reaper insansız hava aracını düşüren ve İngiltere'ye ait RC-135 Rivet uçağına iki füze ateşleyen Rus ordusunun, Karadeniz semalarında ilerleyen Fransız savaş uçağına gönderdiği mesaj şok etkisi yarattı. Fransa Savunma Bakanı Sebastien Lecornu, Karadeniz'de uluslararası hava sahasında uçan Fransız jetine Rus hava kontrol kulesinin telsizle ulaştığını ve düşürmekle tehdit ettiğini söyledi.

Haberin Devamı

Kasım ayında yaşanan ve Üçüncü Dünya Savaşı'na kapı aralayabilecek olayın merkezinde, AWACS uçağı var. Fransız ordu sözcüsü Pierre Gaudilliere, dev askeri gözetleme uçağına Kasım ayı ortasında gelen tehdidi pilotlar için 'eşi benzeri görülmemiş bir olay' olarak niteledi, "Bu bir ilk" dedi.

Rus hava kontrol kulesi ile Fransız savaş uçağı arasındaki telsiz görüşmesi İngilizce gerçekleşti. İki Fransız yetkili, Rusların pilotlara savaş uçağının imha edileceğini söyleğini aktardı.

Amerikan Associated Press (AP) haber ajansı, Karadeniz semalarında uçan Fransız AWACS'larının Putin'in el koyduğu Kırım Yarımadası'ndaki Rus ordusunu gözetlediğini bildirdi. Kırım'dan ateşlenen füzeler, Rus jetlerinin hareketleri ve diğer askeri faaliyetlerin tespiti, Batılı ülkelerin istihbarat hedefleri arasında.

Haberin Devamı

Karadeniz ikinci yılını dolduran savaşta bir muharebe alanına döndü, Ukraynalılar Rus ordusunun Karadeniz Filosu'ndaki gemilerin neredeyse tamamını batırdı. Kırım'daki limanlara füze ve insansız hava araçları saldırıları düzenleyen Ukraynalılar, Karadeniz açıklarında seyreden gemileri ise füzelerle vurdu. Ukraynalılar ayrıca Kırım ile Rus ana karasını birbirine bağlayan Putin'in en prestijli projesi Kerç Boğazı Köprüsü'nü de birkaç kez hedef aldı.