Dünya Kıtlık alarmı! Dünya gözlerini Odessa’ya çevirdi

Kıtlık alarmı! Dünya gözlerini Odessa’ya çevirdi

11.05.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rus saldırılarının hedefindeki Ukrayna’nın kritik öneme sahip kenti Odessa’da, gemiler limandan ayrılamazken, bu durumun tüm dünyada bir gıda krizine yol açabileceği belirtiliyor. Ukrayna hükümeti ise Rus birliklerinden ele geçirdiği tankların fotoğraflarını paylaşarak, Rusya’nın 9 Mayıs’taki Zafer Günü kutlamalarıyla dalga geçti.

Kıtlık alarmı Dünya gözlerini Odessa’ya çevirdi

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik işgal harekatı devam ederken, gözler, son dönemde Rus saldırılarının yoğun hedefi olmaya başlayan ve kritik önemi bulunan liman kenti Odessa’ya çevrildi.

Haberin Devamı

Rus ordusunun Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Odessa’yı hedef alan saldırılarında 1 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de yaralandı. Rus güçlerinin önceki gece saatlerinde gerçekleştirdiği saldırılarda bir alışveriş merkezi ve bir depoya füze isabet etti. Saldırılar sonucu yangın çıkarken, kent geneline 7 füze atıldığı belirtildi.

TEK LİMAN

Odessa, Mariupol ve Azak Denizi’ndeki diğer limanların Rusya tarafından kontrol edilmesi sonrası, Ukrayna’nın tek büyük liman kenti olarak kaldı. Ülkenin geleceği için çok büyük önem taşıyan kent, dünyanın çeşitli bölgelerine gıda temini açısından da kritik öneme sahip. Odessa’daki tahıl yüklü gemiler ayrılamadığından, tüm dünyada yaşanacak olası bir kıtlıktan bile söz ediliyor.

Haberin Devamı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel de, önceki gün Odessa’yı ziyaret etmiş, buğday ve mısır filolarını gördüğünü ancak ihracatın Rusya tarafından engellendiğini söylemişti. Michel, “Bu çok ihtiyaç duyulan gıdalar, limanların ablukası nedeniyle mahsur durumda... Küresel bir tepkiye ihtiyacımız var” demişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy ise, Rusya’nın Ukrayna limanlarına yönelik engellerini sonlandırmak için hızla adımlar atılması, buğday ihracatının önünün açılması ve bir küresel gıda krizinin önlenmesi çağrısında bulundu.

TAHIL DEPOSU

Savaş öncesi Ukrayna ayda 4.5 milyon tonluk tarım ürününü limanlarından ihraç ediyordu. Bu, dünyada buğdayın yüzde 12’sine, mısırın yüzde 15’ine ve ayçiçek yağının yüzde 50’sine karşılık geliyor. Odessa’daki durumun bu şekilde devam etmesi halinde tüm dünyada tahıl fiyatlarının tırmanması ve bazı bölgelerde kıtlığın başgöstermesinden endişe ediliyor. Dünya Bankası Başkanı David Malpass, yüz milyonlarca kişinin açlıkla karşı karşıya olduğunu ifade ederken, ekonomik olarak en kötü durumda olanların bu durumdan en sert olarak etkileneceğini belirtti.

Öte yandan Odessa’nın hemen karşısındaki Yılan Adası da iki ülke güçleri arasında el değiştiriyor. Ukrayna, Yılan Adası’nın geri alındığını duyururken, Rusya daha sonra saldırının püskürtüldüğünü belirtti ve 24 Ukrayna askerinin cesedinin adada olduğunu açıkladı.

Haberin Devamı

EN SON 1941’DE OLMUŞTU!

ABD Bakanı Joe Biden, Ukrayna’ya askeri ekipman verilmesini kolaylaştırmak için ülkeye ekipmanların ödünç verilmesi ya da kiralanmasına imkan tanıyan yasayı imzaladı. ABD 1941’de İkinci Dünya Savaşı’na girmeden önce, savaşta aktif rol almamasına rağmen İngiltere ve diğer müttefiklerine ekipman desteği için bu yasayı kullanmıştı.Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ABD’nin bu adımı sonrası paylaştığı mesajda, ‘77 yıl öncesinde olduğu gibi kazanacağız’ ifadesini kullandı.

RUS SİLAHLARIYLA ‘ZAFER GEÇİDİ’ PAYLAŞIMI

Ukrayna hükümeti, Rus birliklerinden ele geçirdiği tankların fotoğraflarını paylaşarak, Rusya’nın 9 Mayıs’taki Zafer Günü kutlamalarıyla dalga geçti. Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus tankları ve silahlarının fotoğrafını paylaştığı tweetinde, Rusya’nın Zafer Bayramı’na atıfla “Ukrayna ordusunun 93. Mekanize Tugayı, Rus tanklarından bir zafer geçidi düzenleyip, işgalcilerin bayramını mahvetti. Saldırganlar, Ukrayna Ordusu’nu Rus ganimet ekipmanlarıyla silahlandırmanın, NATO tarzı silahlanmaya dönüşü etkileyeceğini düşünüyor olabilir mi?” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Kıtlık alarmı Dünya gözlerini Odessa’ya çevirdi

ABD: UKRAYNA’DA 10 RUS GENERAL ÖLDÜRÜLDÜ

ABD Savunma İstihbarat Teşkilatı (DIA) Başkanı Korgeneral Scott Berrier, Ukrayna’nın Rusya ile devam eden çatışmalarda 8 ila 10 Rus generalini öldürdüğünü ifade etti.

ABD Senatosu’nun Silahlı Kuvvetler Komitesi’ne demeç veren Berrier, Ukrayna ordusunun Rus ordusundan çok daha küçük olmasına rağmen motive olmuş askerlerle sahada olduğunu ifade ederek, “Ukraynalıların ülkelerini savunma konusunda haklı olduğunu düşünüyorum. Uzaklardaki bölgelerden gelen Rus askerlerinin bunu gerçekten anladığından emin değilim” dedi. ABD’li yetkililer, Ukrayna’daki çatışmalarda hayatını kaybeden Rus general sayısını yakından takip ederken, söz konusu sayının modern bir ordu için alışılmadık derecede yüksek olduğu belirtildi. Yetkililer, bu alışılmadık derecede yüksek general ölümlerini kısmen ABD tarafından Ukrayna’ya sağlanan istihbarat desteğine bağlarken, bazı yetkililer ise bunun Rus generallerinin Ukrayna topraklarında normalden çok daha fazla ilerlemeye zorlanmasından kaynaklandığını öne sürdü.