Dünya Ortadoğu ateş çemberi

Ortadoğu ateş çemberi

26.12.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Batı dünyası Noel bayramını kutlarken Ortadoğu’da birçok noktada terör saldırıları gerçekleşti. Afganistan’da yaşanan ve 43 kişinin yaşamını yitirdiği saldırının ardından dün de Libya’nın başkenti Trablus’taki Dışişleri Bakanlığı teröristlerce hedef alındı

Ortadoğu ateş çemberi

Önceki gün Afganistan’ın başkenti Kabil’de gerçekleştirilen ihtihar saldırısının ardından dün de Libya’nın başkenti Trablus’ta Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne (UMH) bağlı Dışişleri Bakanlığı’na terör saldırısı düzenlendi. Dışişleri Bakanlığı binasına düzenlenen saldırıda 3 kişi hayatını kaybetti, 11 kişi de yaralandı. Yerel basın saldırganların önce bomba yüklü bir aracı patlattığını, ardından 2 saldırganın bakanlık binasında kendini patlattığını; diğer saldırganın ise güvenlik kuvvetlerince etkisiz hale getirildiğini yazdı. Dışişleri Bakanlığı kaynaklarından alınan bilgiye göre, terör örgütü DAEŞ militanları olduğu tahmin edilen silahlı grup bakanlık binasına girerek çevreye ateş açtı. Silahlı kişiler daha sonra üstlerinde bulunan patlayıcıları infilak ettirdi. Olay yerine gelen emniyet güçlerinin bakanlığa giden tüm yolları kapattığı aktarıldı.

Haberin Devamı

Ortadoğu ateş çemberi

Ortadoğu ateş çemberi

Saldırının gerçekleştiği sırada Dışişleri Bakanı Muhammed et-Tahir Seyyale’nin binada olmadığı, UMH Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac ile ülkenin batısındaki Zaviye kentine bir ziyaret gerçekleştirdiği kaydedildi. Bununla birlikte saldırının Libya Ulusal Ordusu’nun destekçileri tarafından düzenlendiği de iddia edildi. Muammer Kaddafi’nin 2011’de devrilmesinin ardından Libya’da biri Trablus, diğer ise Tobruk merkezli iki hükümet kurulmuş, Trablus’taki hükümet Birleşmiş Milletler tarafından tanınırken, Tobruk hükümeti ülkede büyük oranda kontrol sağlamış olan ve iç politikada etkili General Halife Hafter tarafından destekleniyordu.

Telafer’de de bomba

Öte yandan Afganistan’ın başkenti Kabil’de hükümet binasına yönelik saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 43’e yükseldi. Hükümet binasının önünde bir intihar saldırganının aracını patlatmasının ardından silahlı kişilerce düzenlenen saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğunun binada çalışanlar olduğu ifade edildi. Binada gerçekleşen patlamanın ardından saldırıyı gerçekleştirenler bakanlık binasını ele geçirdiği ve içerideki sivilleri rehine aldığı öğrenildi. Afgan güvenlik güçleri binadaki en az 350 kişiyi kurtarmak için operasyon düzenlerken yedi saat süren çatışma sonrası saldırganlar ölü olarak ele geçirildi. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Kabil’deki saldırıda çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesinden ve yaralanmasından büyük üzüntü duyulduğu vurgulandı ve terör saldırısı kınandı. Afganistan ve Libya’daki olayların ardından bir saldırı da Irak’ta gerçekleşti. Türkmenlerin yoğunlukla yaşadığı Irak’ın Musul kentine bağlı Telafer ilçe merkezinde park halinde bomba yüklü bir aracın infilak ettiği belirtildi. Bomba yüklü aracın uzaktan kumandayla kim ya da kimler tarafından patlatıldığına ilişkin bilgi verilmezken, saldırıda 2 kişinin öldüğünü ve 13 kişinin de yaralandığı açıklandı.