Dünya Pompeo, Pence’den endişe etmiş!

Pompeo, Pence’den endişe etmiş!

26.01.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD’nin Donald Trump dönemindeki Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, yeni yayınlanan kitabında Ankara’daki bir toplantıda neredeyse kapıyı kıracağını öne sürdü.

Pompeo, Pence’den endişe etmiş

İngiltere merkezli haber sitesi “Middle East Eye” sitesinin, Pompeo’nun “Never Give an Inch: Fighting for the America I Love” (Asla Bir Santim Verme: Sevdiğim Amerika İçin Savaşmak) adlı anı kitabından aktardığına göre, eski bakan, dönemin Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Ankara’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la Külliye’deki baş başa toplantısı çok uzun sürünce, kilitli kapıyı kırmaya çalıştı. 2019’un Ekim ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Pence ile birkaç dakika baş başa görüşme yapmak istediğini iddia eden Pompeo, ancak yaklaşık 1 saat geçtikten sonra “izin almadan toplantının yapıldığı odanın kapısını açmayı denediğini ama kilitli olduğunu, bunun üzerine mevkidaşına kapıyı kıracaklarını söylediğini ileri sürdü. Ancak Türk korumaların, Pompeo’nun ABD’li yetkililerle birlikte içeri girmesine izin verdiğini belirtti.

Haberin Devamı

Pompeo, aynı kitapta, CIA Direktörü’yken 2017’de MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın’la görüşmesine de atıfta bulunurken, ABD’nin Suriye’de DAEŞ’e karşı savaşmak için Kürt güçlerini seçmesi sebebiyle, Fidan ile Kalın’ın öfkelendiğini ve odayı terk ettiğini de iddia etti. 

Nükleer savaş çıkacaktı!

Öte yandan Pompeo, anılarında Hindistan ile Pakistan’ın Şubat 2019’da “nükleer çatışmaya yakınlaştığını” da söyledi. Pompeo, bu duruma, Keşmir’deki Hint birliklerine karşı düzenlenen bir saldırı sonrası Hindistan’ın, Pakistan topraklarındaki militanlara karşı misilleme yapmasının ardından gelindiğini yazdı. Pakistan o dönem iki Hint jetinin düşürülüp, bir Hint pilotun ele geçirildiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

Kitabında “dünyanın, Hindistan-Pakistan rekabetinde bir nükleer savaşa ne kadar yaklaşıldığını bilmediğini düşündüğünü” belirten Pompeo, “Gerçek şu ki tam olarak ben de yanıtını bilmiyorum, sadece çok yakın olduğunu biliyorum… O geceyi hiç unutmayacağım” diye yazdı.