Dünya Son dakika... CANLI BLOG - Putin'in 'hançeri' ateşlendi! Elektronik istihbarat merkezi yok edildi

Son dakika... CANLI BLOG - Putin'in 'hançeri' ateşlendi! Elektronik istihbarat merkezi yok edildi

19.03.2022 - 17:59 | Son Güncellenme:

Son dakika haberlere göre, Rus güçlerin Kiev'in kuzeybatısında kazı yaparak set oluşturduğu görüntüler uyduya yakalandı. ABD Başkanı Biden ile Çinli mevkidaşı Şi'nin merakla beklenen görüşmesi gerçekleşti. Rusya ise Ukrayna savaşında Kinjal füzelerini ilk kez kullandığını duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna işgali dördüncü hafta da sıcak gelişmelerle sürüyor. Yaşananları anbean aktarıyoruz.

Haberin Devamı

05.54: Tayvan Maliye Bakanlığı, Rusya’nın Ukrayna işgalinin ardından Tayvan hükümetinin önderliğinde başlatılan yardım kampanyasında 18 gün içerisinde ülkede 26 milyon 80 bin dolar yardım toplandığını duyurdu.

05.33: Ukrayna ordusu, Rusya’nın bu gece Ukrayna’nın Kiev bölgesine düzenlediği saldırılarda 2 çocuğun hayatını kaybettiğini duyurdu.

05.30: Rusya’nın Ukrayna’ya saldırılarının ardından Avrupa’nın doğu ülkelerini güçlendirme çalışmaları kapsamında Slovakya’ya gönderilen Patriot Hava Savunma Sistemleri'nin sevkiyatı Çekya’da kameralara yansıdı.

04.59: Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda ağır yaralanan Ukrayna’nın dünyaca ünlü tanınmış baletlerinden Artem Datsishin, tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Haberin Devamı

03.43: Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos) Başkanı Dmitriy Rogozin, ABD’nin yaptırımlar çerçevesinden Rusya’nın GPS bağlantısını keseceğini belirterek, Rusya'nın kendi GPS sistemlerine geçmesi gerektiğini kaydetti.

03.35: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya'ya yönelik yine müzakereleri işaret ederek, "Ukrayna her zaman barışçıl bir çözüm aradı. Artık barışla daha çok ilgileniyoruz. Çünkü insan hayatı bizim için önemli" dedi.

23.34: Ukrayna’nın Harkov kenti de bu akşam saatlerinde yeniden Rus bombardımanı altında kaldı. Harkov Valiliğinden yapılan açıklamada, ilk belirlemelere göre 9 yaşındaki bir kız çocuğunun hayatını kaybettiği aktarılırken, patlamanın ardından olay yerine çok sayıda Ukrayna Acil Durumlar Servisi’ne bağlı ekipler sevk edildi.

22.59: Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, “Kiev milliyetçi rejimi, ABD ve Batı'nın diplomatik tesislerine yönelik saldırıları ‘Rus silahlı kuvvetlerinin hedefli saldırısı’ olarak sunmayı planlıyor” dedi.

21.35: Maxar Teknoloji şirketi, üç gün önce bombalanan Mariupol Tiyatrosu'ndaki tahribatı gözler önüne seren bu uydu görüntüsünü yayınladı. ABD merkezli uydu görüntüleme şirketi Maxar'ın servis ettiği görüntüde, tiyatronun üçte ikisinin yerle bir olduğu anlaşılıyor. Tiyatro sivillerin sığındığı bir merkez haline gelmişti ve saldırı sırasında binada 800 ila 1300 kişi olduğu bildirilmişti. Öte yandan İtalya Kültür Bakanı Dari Franceschini, Ukraynalı mevkidaşı Oleksandr Tkaçenko ile yaptığı telefon görüşmesi sonrası ülkesinin tiyatronun yeniden inşası için destek teklif ettiğini açıkladı.

Haberin Devamı

20.18: Rusya’nın Ukrayna topraklarına yönelik saldırıları sürerken, sivillerin tahliyeleri de devam ediyor. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, sivillerin tahliyesine ilişkin açıklama yaparak, “Rusya'nın Ukrayna'ya saldırılarının başlangıcından bu yana insani yardım koridorları aracılığıyla 190 bin sivil ülkeden tahliye edildi. Kiev ve Luhansk bölgelerindeki koridorlar aracılığıyla tahliyeler bugün başarılı bir şekilde gerçekleşti. Ancak kuşatma altındaki doğu liman kenti Mariupol'de Rus birlikleri, otobüslerin geçmesine izin vermedi” ifadelerini kullandı.

19.34: Ukrayna, bugün itibariyle Belarus’a tren seferlerinin kaldırıldığını duyurdu. Konuya ilişkin açıklama yapan Ukrayna Demiryolları Yönetim Kurulu Başkanı Alexander Kamyshin, “Rusya, kendi teknik ekipmanlarını artık Belarus üzerinden tren yoluyla Ukrayna’ya sevk edemeyecek. Çünkü Belarus ve Ukrayna arasında tren seferleri iptal edildi. Konunun detaylarını açıklamayan Belaruslu dürüst arkadaşlarımıza da teşekkür ederiz" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

19.02: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Ukrayna konusunda müzakerelere işaret ederek, “Taleplerimiz konusunda kapsamlı belgelerin imzalanmasıyla operasyonlar sona erecek” dedi.

18.56: Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Kliçko, başkent Kiev etrafında oluşturulan savunma hattını ziyaret ederek görevli askerlerden bilgi aldı. Belediye Başkanı Kliçko yaptığı açıklamada, “Başkent Kiev etrafında kontrol amacıyla oluşturulan askeri noktaları ziyaret ettim. Tank saldırılarına maruz kalabilecek bir noktada bulundum. Yerel kuvvetler başkentin etrafındaki savunma görevlerine devam ediyor. Savaşçılarımız tecrübeli, kararlı ve başkentimizi savunmaya hazır. Dayanacağız, yaşasın Ukrayna yaşasın koruyucularımız” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

17.59: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna Polis Teşkilatı içerisinde acil durumlarda görev alan KORD Özel Harekat Polislerine madalya taktı.

16.00 : Mariupol'da konuşlu Ukraynalı komutanDenis Prokopenko, CNN'e verdiği demeçte bombardımanın aralıksız sürdüğünü söyledi ve "İnsanlar temel ihtiyaçlarını karşılamak için bile çoğu zaman sığınaklardan kafasını çıkaramıyor. Birçok insan sokaklarda yemek pişiriyor, sürekli bombardıman altında hayatlarını riske atıyor. Sokakta sıcaklık eksi 5 santigrat derece. Cesetler sokakta bırakılıyor çünkü ya onları toplayacak kimse olmuyor ya da bunu denemek çok tehlikeli" dedi.

Kentte gaz, elektrik ve su gibi temel hizmetler tamamen devre dışı kalmış durumda.

15.00 : Ukraynalı Milletvekili Dmitro Gurin, kuşatma altındaki Mariupol kentinin Orta Çağ koşullarına döndüğünü söyledi. Ebeveynleri de bu kentte mahsur kalan Gurin, “İnsanların gıdası bitti, daha da önemlisi suyu bitti” dedi ve ekledi: “Birkaç gün önce tanklar dokuz katlı apartmanlara ateş açmaya başladı. Binalar hasar gördüğü için insanlar dairelerinden dışarı çıkamıyor. Herkes evlerinde oturup ‘Acaba bir saat daha hayatta kalabilecek miyim’ diye düşünüyor. Fotoğraflara bakınca, geriye kent diye bir şey kalmadığını görüyorum. Belediye Başkanlığı kentteki binaların yüzde 30’unu yıkıldığını, yüzde 50’sinin de ağır hasar gördüğünü tahmin ediyor."

HOLLANDA'DA İKİ MAHKUM UKRAYNA'DA SAVAŞMAK İSTEDİKLERİ İÇİN SERBEST BIRAKILDI

14.15 : Hollanda'da bir mahkeme, insan kaçakçılığı suçlamasıyla 6 aydır tutuklu bulunan iki Ukrayna vatandaşını, "kendi ülkelerinde Ruslara karşı savaşmak istedikleri için" serbest bıraktı. Mahkeme, Ukrayna hükümetinin vatandaşlarını ülkeyi savunmaya çağırdığına işaret etti ve şüphelilerin "bu çağrıya uymak için yakıcı bir arzuya" sahip olduklarını ileri sürdü.

13.30 : İngiltere Savunma Bakanlığı Ukrayna’dan gelen son istihbarat bilgilerine dair bir not paylaştı. Bakanlık, Rusya’nın Ukrayna’da ilerleyemediğini, bu yüzden taktik değiştirmek zorunda kalabileceğini, bunun da daha fazla sivilin hayatını kaybetmesine yol açabileceğini söyledi: “Ukrayna direnişi karşısında şaşkınlığa uğrayan Kremlin henüz hedeflerini gerçekleştiremedi. Rusya savaşa yaklaşımını değiştirmek zorunda kaldı ve şu anda yıpratma politikası izliyor. Buna sivil ölümlerini artıracak şekilde kentlere ayrım gözetmeden atış yapma, Ukrayna altyapısını yok etme ve insani krizi büyütme de dahil.”

RUSYA 'HANÇER' FÜZESİNİ KULLANDI

12.50 : Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Rus Silahlı Kuvvetleri’nin Ukrayna’daki özel operasyon kapsamında ilk kez Kinjal (Hançer) hipersonik füzelerini kullandığını, böylelikle Ukrayna ordusuna ait askeri deponun imha edildiğini söyledi.

Konaşenkov, Rus ordusunun Bastion kıyı savunma sistemleriyle, Ukrayna ordusunun Odessa bölgesindeki Velikiy Dalnik ve Velikodolinskoye yerleşim birimlerinde bulunan radyo-elektronik istihbarat merkezlerini imha ettiğini belirtti. Açıklamaya göre, gece saatlerinde Ukrayna'ya ait 69 askeri unsur vuruldu. Bunlar arasında, dört komuta merkezi ve üçü S-300, biri Buk-M1 olmak üzere dört uçaksavar füze sistemi yer alıyor.

ZELENSKİY: BELLERİNİ DOĞRULTMAK İÇİN BİRKAÇ NESİL GEREKECEK

11.30 : Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, bugün yaptığı konuşmada Rusya ile zaman kaybetmeden barış ve güvenlik müzakerelerine başlanması gerektiğini söyledi. Zelenskiy, Rusya’nın hatalarından ders çıkarmak ve göreceği zararı azaltmak için tek şansının bu olduğunu vurguladı: “Buluşma, konuşma, Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve adaleti yeniden tesis etme zamanı. Herkesin beni duymasını istiyorum, özellikle de Moskova’dakilerin. Aksi takdirde Rusya’nın kayıpları o kadar büyük olacak ki, bellerini doğrultabilmeleri için birkaç nesil geçmesi gerekecek. 

10.00 : Avrupa’nın en büyük otomobil parçası üreticisi Bosch, Rusya’daki fabrikalarını kapatacağını açıkladı. Tedarik zinciri sorunlarına işaret eden Alman devi, ülkedeki faaliyetlerini kalıcı olarak sonlandırmak zorunda kalabileceğini de duyurdu. Çekilme kararı Ukrayna’nın, Rus ordusunun araçlarının en kritik parçalarından birinin Bosch tarafından tedarik edildiğini açıklamasının ardından geldi.

RUS GÜÇLERİ KİEV YAKININDA SİPER KAZMAYA BAŞLADI 

07.00: Uydu görüntüleri, Rus ordusunun Kiev'in kuzeybatısındaki askeri teçhizatının etrafına koruyucu toprak setler inşa ettiğini gösteriyor. NATO yetkililerine göre, Rusya'nın başkenti ele geçirme saldırısı büyük ölçüde durdu. Ukrayna ordusu, Rusya'nın Kiev'e saldırmak için kullanacağı iki ana yolun kapatıldığını ve Ukrayna'nın Perşembe günü kentin banliyölerinin kontrolünü tamamen ele geçirmeyi amaçlayan bir karşı saldırı başlattığını söyledi.

02.00: Rusya'nın, Ukrayna'nın stratejik güney kenti Mikolayiv'de ordu kışlasına düzenlediği füze saldırısında çok sayıda kişinin öldüğü bildirildi. Mikolayiv'i ziyaret eden ve BBC'ye konuşan Odessa milletvekili Oleksiy Honçarenko, "Maalesef Mikolayiv'e büyük bir saldırı, füze saldırısı oldu. Onlarca insan öldü" dedi. Milletvekili, olayda onlarca kişinin de yaralandığını söyledi. 

BIDEN İLE Şİ GÖRÜŞTÜ

01.00: ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Şi Jinping, ilk kez Ukrayna'daki durumu görüştü. Çin devlet televizyonu, görüşme ardından Şi Jinping'in, savaşların kimsenin çıkarına olmadığını belirterek, Washington ile Pekin'in dünya barışı için üzerlerine düşeni yapmaları gerektiğini söylediğini duyurdu.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada ise Biden'ın, "Rusya Ukrayna şehirlerine ve sivillere karşı acımasız saldırılar düzenlerken Çin'in bu ülkeye maddi destek sağlaması halinde olası sonuçları olacağını açıkladığı" belirtildi. Pekin, görüşmede Şi'nin, yaptırımların sadece sıradan insanlara acı çektirdiği uyarısında bulunduğunu kaydetti.

ABD'Lİ YETKİLİ: RUS SALDIRISI BÜYÜK ÖLÇÜDE DURDURULDU

22.30: Üst düzey bir ABD savunma yetkilisi, Rus kuvvetlerinin Ukrayna genelinde "büyük ölçüde durdurulduğunu", ancak "topladıkları savaş gücünün yaklaşık yüzde 90'ının hala ellerinde olduğunu" söyledi. Yetkili yaptığı açıklamada, Rus kuvvetlerinin kuzeyde veya kuzeybatıda Kiev'e doğru "önemli ilerlemeler" kaydetmediğini ve başkentin doğusunda "Rus kuvvetlerinin hareketinin" olmadığını söyledi. Yetkili, "Ukraynalılardan gelen ağır direnişe" işaret etti, ancak kuşatma altındaki güney şehri Mariupol'un "izole kaldığını" söyledi.