Dünya Son dakika... Rusya'dan ilk adım: Operasyonlar iki bölgede azalacak

Son dakika... Rusya'dan ilk adım: Operasyonlar iki bölgede azalacak

29.03.2022 - 14:30 | Son Güncellenme:

Türkiye, Rusya-Ukrayna savaşı sürerken tarihi bir zirveye ev sahipliği yapıyor. Dünya, ateşkes umuduyla Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi’nde gerçekleşen görüşmelere kilitlendi. İstanbul'da Rus heyetiyle görüşmelere katılan Ukraynalı müzakereci Arakhamia, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 8 ülkeyi garantör ülke olarak görmek istediklerini söyledi. Müzakereler sonrası Rus Heyeti'nden yapılan açıklamada ise "Bazı noktalarda uzlaşabildik" ifadelerini kullandı. Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, iki bölgede operasyonların azaltılacağını söyledi.

Dünya, Ukrayna ve Rusya heyetlerinin İstanbul'da yapacağı açıklamaya kilitlendi. Dolmabahçe Sarayı'nda buluşan taraflar ateşkesi müzakere etti. Uluslararası medyanın yoğun ilgi gösterdiği görüşmelerin ardından taraflar kameralar karşısına geçti.

Haberin Devamı

Ukrayna heyetinde yer alan Mykhailo Podolyak, Kiev yönetiminin ana hedefinin güvenlik garantisi olduğunu söyledi. Güvenlik garantileri üstünde varılacak bir uzlaşıyla savaşın sona erebileceğini kaydeden Ukrayna lideri Vladimir Zelenskiy'nin danışmanı Podolyak, söz konusu garantileri 'kilit konu' olarak tanımladı.

Rusya tarafından ise savaş esirlerine ilişkin açıklamalar var. Rus heyetinin başındaki Vladimir Medinsky'ye göre, Ukraynalı müzakereciler esir düşen Rus askerlerine işkence yapanların cezalandırılacağı sözünü verdi.

Ukraynalı müzakereci Podolyak da, toplantıda savaş esirlerinin gündeme geldiğini aktardı, kuralları ihlal edenlerin sonuçlarına katlanacağını söyledi.

UKRAYNA HEYETİNDEN FLAŞ AÇIKLAMALAR

Haberin Devamı

"Resmi konuşmalarda bulunuyoruz garantör ülkeleriyle birlikte. Bazı ülkeler şimdiden bu konuda garantör ülke listesine katılmak istediklerini bildirdiler. Ukrayna'nın geleceğini şimdiden düşünmeliyiz. Aramızdaki anlaşmalarda bazı maddeleri ekledik. Ülkeler Ukrayna'nın AB'ye girmesine değil engellemek yardımcı olması hakkında maddeler içeriyor anlaşmamız."

"Bu savaşı bitirecek bir anlaşmadır. Ukrayna'nın egemenliğini bütünlüğünü sağlayacak bir anlaşmadır. Anahtar bir maddeyi söyledi. Bu gerçekten net ve hukuki bir anlaşmadır. NATO'nun 5. maddesini içeren anlaşmada içine girecektir. Biz Ukrayna'yı güvenlik altına alabiliriz. Eğer bunu başarabilirsek eğer bunu anlaşmaya ekleyebilirsek bu maddeyi o zaman Ukrayna bugünkü statüsü, bu Ukrayna'nın mental duruşunu sergileyecektir. Bu garantiler NATO'nun 5. maddesi olduğunu gibi Ukrayna'nın anayasasında olduğu gibi bizim merkezimizde yabancı askerler bulunmayacak."

"Ukrayna devleti Rus tarafından biraz farklı konuşuyor. Bugün olumlu noktalara da dokunduk, değindik. Ukrayna garantör ülkelerle biraz farklı ilişkilerde bulunacaktır. Belki referandum düzenlenecektir Ukrayna'da. Bütün vatandaşları strateji ilerleme konusunda kendi fikirlerini söyleyecektir. Kırım konusuna gelince Ukrayna ve Rusya pozisyonlarını ikili konuşmalar Sivastopol konusunda ikili konuşmalar devam edecektir. Biz Rusya'ya bunu teklif ediyoruz. Müzakereler devam ettiği sürece güç kullanmayacaktır. Kırım konusu çözülmesi lazımdır."

Son dakika... Rusyadan ilk adım: Operasyonlar iki bölgede azalacak

Haberin Devamı

"Hiçbir ülke bu sürece girişmemeli, karışmamalı. Sadece barışçıl bir bölgede geçebilir. Eğer bütün taraflar bunu kabul ederse bu savaşın bitişini anlatabiliriz bizde. Herkes eve dönecek ve o zaman o mekanizmayı başlatabiliriz."

"Rusya ile görüşmelerimize devam edeceğiz. Bugün itibarıyla garantör ülkeleriyle görüşmelerimize başladık. Bazı ülkeleri zirve ortamına da davet edeceğiz. Bizi ayıran sorunları çözmemiz lazım."

"Biz 1991'den itibaren Ukrayna bütünlüğü ve egemenliği bu çerçevede konuşuyoruz. Rusya farklı açıdan konuşabilir. Biz Ukrayna bütünlüğü derken her toprağımızdan bahsediyoruz. Bunu asla tartışmayacağız."

"Öncelikle askeri birliklerin yerlerin değiştirilmesi yasaklanacak. Görüşme zaten devam ediyor, edecekte. Bize hukuk açısından netlik lazım. Liderlerin görüşmesi olur mu? Bugün itibarıyla kabul edilen belgeler buna yeterli."

Haberin Devamı

KİEV VE ÇERNİGİV ÇEVRESİNDE OPERASYONLAR AZALTILACAK

Müzakereler sonrası Rus Heyeti'nden yapılan açıklamada "Bazı noktalarda uzlaşabildik" ifadelerini kullandı. İstanbul görüşmelerine katılan Rusya Savunma Bakan Yardımcısı Fomin, Kiev ve Çernigiv yönlerinde askeri eylemlerini azaltmaya karar verdiklerini duyurdu.

Rus heyetinin başındaki Medinsky ise, Rusya'nın Ukrayna'nın Avrupa Birliği üyeliğine karşı olmadığını söyledi.

ZELENSKİY'DEN AÇIKLAMA

Ukrayna Cumhurbaşkanı Zelenskiy yaptığı açıklamada "Rusya ile görüşmelerden gelen izlenimler pozitif değerlendirilebilir." ifadelerini kullandı.

RUS HEYETİ TÜRKİYE'DEN AYRILDI

İstanbul'daki görüşmelere katılan Rus heyeti Türkiye'den ayrıldı. Rusya ve Ukrayna arasında, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisinde yapılan görüşmeler saat 14.00 sıralarında sona erdi. Ukrayna heyeti otele dönerken Rus heyeti ise Atatürk Havalimanı'na geçti. Rus heyet dün geldikleri uçakla saat 17.00 sıralarında ülkelerine hareket etti. Heyeti, Rusya Başkonsolosluğu yetkilileri uğurladı.

Haberin Devamı

UKRAYNA HEYETİ OTELDEN AYRILDI

Rusya ve Ukrayna heyetleri Dolmabahçe'de yaklaşık 4 saat süren barış görüşmelerinin ardından otellerine geçti. Bir süre sonra Ukrayna heyeti konakladıkları otelden ayrıldı.

10 MART'TA ANTALYA'DA ÜÇLÜ ZİRVE

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarıyla 10 Mart'ta Antalya Diplomasi Forumu'nda üçlü formatta görüşmüştü. 

Görüşmeyle ilgili Twiter'dan açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Barışa ihtiyacın en fazla olduğu bu zamanda, @AntalyaDF marjında Rus ve Ukraynalı mevkidaşlarım Lavrov ve Kuleba’yla üçlü formatta görüştük. Temennimiz bölgemizde barışın yeniden tesis edilmesi. Rusya ile Ukrayna arasında diplomasinin işletilmesi için çabalarımızı sürdüreceğiz." ifadelerini kullanmıştı.