Dünya Son dakika: Ve harita değişti!

Son dakika: Ve harita değişti!

04.09.2017 - 10:05 | Son Güncellenme:

Suriye'de rejime bağlı ordu birlikleri, yıllardır terör örgütü DEAŞ'ın kuşatması altındaki Deyr ez Zor'a ulaştı. Fiili başkent ilan ettiği Rakka'yı kaybetmek üzere olan teröristler, Deyr ez Zor'da da adım adım yenilgiye sürükleniyor.

Son dakika: Ve harita değişti

Son bir yılda El Bab, Musul, Telafer gibi stratejik kentleri kaybeden, fiili başkent ilan ettiği Rakka'da köşeye sıkışan terör örgütü DEAŞ, Suriye'nin doğusundaki Deyr ez Zor'da da yeniliyor.

Haberin Devamı

Şam rejimine bağlı ordu birlikleri, üç yıldır DEAŞ tarafından kuşatma altında tutulan kente ulaşmayı başardı. Suriye ordusu, kuşatmanın iki gün içinde kırılacağını duyurdu.

Rusya'ya ait savaş uçakları ise, kent çevresindeki terörist konvoylarını vuruyor. Rusya Savunma Bakanlığı, konvoyların imha edildiğini gösteren görüntüleri servis etti.

Son dakika: Ve harita değişti

Rejime bağlı güçler tarafından üç yıldır savunulan Deyr ez Zor'da on binlerce sivilin yaşadığı tahmin ediliyor.

Teröristler çölde bekliyor, bir kısmı kayıp!

Şam rejimi, Lübnan sınırındaki DEAŞ teröristlerini tahliye ederek iç savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir sınırda tamamen kontrolü eline geçirmişti. Ancak ABD öncülüğündeki koalisyon, terörist konvoyunun Irak sınırındaki El Kaim'e ilerlemesine izin vermiyor. Güzergahı bombalanan konvoyun bir kısmı çöl ortasında beklerken, bir kısmı ise kayıp.

Haberin Devamı

BM iki ay süre verdi

Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura, önceki gün terör örgütü için sonun başladığını ve katil sürüsünün iki ay içinde mağlup edileceğini açıklamıştı. Ekim ayının sonuna kadar DEAŞ'ın yenilmesini beklediğini aktaran özel temsilci, terör örgütünün yıkılmasının ardından Suriye'de adil ve özgür bir seçimin yapılması için uluslararası toplumun baskı uygulaması gerektiğini aktarmıştı.

Halifelik çöküyor!

Haziran 2014'te Musul'daki El Nuri Camii'nde halifelik ilan eden kanlı terör örgütü DEAŞ, son üç yıl içinde Irak ve Suriye'de 70 bin kilometrekareden fazla bölgeyi kaybetti. Yitirilen alan Irak'ta yüzde 80, Suriye'de yüzde 60'ı buldu.

İşgal ettiği en büyük kent Musul'dan 9 Haziran'da temizlenen terör örgütü, son altı ayda ağır darbe yedi. Ocak 2017'den bu yana DEAŞ'ın temizlendiği alan 20 bin kilometrekareden fazla.

Kanlı örgüt, geçen yıl da Irak Felluce ve Libya Sirte gibi çok önemli kalelerini yitirmişti. Örgütün Ortadoğu'nun batısındaki en büyük merkezi El Bab ise, Türkiye'nin sınır ötesi Fırat Kalkanı Harekâtı'yla 23 Şubat tarihinde geri alındı.

Haberin Devamı

Katil sürüsü, halihazırda fiili başkent ilan ettiği Rakka'da kuşatma altında tutuluyor.

5 kıta, 30'u aşkın ülke

DEAŞ, Mayıs ayından bu yana İspanya, İngiltere, Fransa, Filipinler, Endonezya ve İran gibi ülkelerde saldırı düzenledi. Bugüne kadar 30'dan fazla ülkeyi hedef alan ve sayıları 200'e yaklaşan saldırıların bazıları doğrudan örgüte üye teröristler tarafından yapıldı, bazılarında ise yerel militanlar kullanıldı.

Amerikan CNN International'ın Şubat ayında yaptığı derlemeye göre, beş kıtayı kana bulayan saldırılarda 2 binden fazla insan öldü. Irak ve Suriye'deki savaşta ölenlerin sayısı ise tam bilinmiyor. Örgütün katlettiği sivil veya askerlerin on binlerce olduğu tahmin ediliyor.