Dünya Sosyalistler bölündü

Sosyalistler bölündü

23.11.2008 - 00:25 | Son Güncellenme:

Fransa’da 134 bin üyenin oy kullandığı Sosyalist Parti’nin liderlik seçiminde Lille Belediye Başkanı Martine Aubry, rakibi Segolene Royal’i sadece 18 oy farkla geçince ortaya kutuplaşmış bir tablo çıktı

Sosyalistler bölündü

Fransa’da ana muhalefetteki Sosyalist Parti’nin Genel Sekreterlik görevine Lille Belediye Başkanı 58 yaşındaki Martine Aubry seçildi. Önceki akşam yapılan 2. tur seçimde eski Çalışma Bakanı Aubry, yalnızca 18 oy farkla Segolene Royal’i geçerek yarışı önde bitirdi. 134 bin 116 partilinin oy kullandığı seçimde Aubry yüzde 50.01, Royal da yüzde 49.99 oranında oy topladı. İki aday arasındaki oy farkı on binde 1.3 düzeyinde oldu. Sosyalist Parti’nin toplam 230 bin üyesi bulunuyor.
Bu sonuçla Sosyalist Parti, siyaseten etkinliğini artırma şansını bulacağı küresel kriz ortamında “bölünmüş bir örgüt” izlenimi yarattı. Seçimin ilk turunda yüzde 42.5’le, 3 aday arasında birinci olan Segolene Royal, ikinci tur seçimde “usulsüzlük” olduğu gerekçesiyle 2. tur seçim sonucuna itiraz etti ve oylamanın yenilenmesini istedi. Martine Aubry, üçüncü bir tur seçime gerek görmediğini belirtti. Sonucun partinin Ulusal Konseyi’nce onaylanıp onaylamayacağı önümüzdeki salı günü belli olacak. Komitenin seçimi onaylamasının ardından François Hollande, 11 yıldır sürdürdüğü Genel Sekreterlik görevini Aubry’ye bırakacak.

Gelenek ağır bastı
Bu sonuç “örgüt geleneğinin, gelenekten kopuş çizgisine ağır basması” olarak değerlendiriliyor.
Parti içinde, Aubry, Royal’e oranla “daha solcu politikaları” savunmasıyla tanınıyor. “Sosyal-liberal” Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe ve örgütün sol kanat lideri AB karşıtı Benoit Hamon gibi isimlerin desteği sayesinde Martine Aubry, “Royal karşıtı cephenin buluşma noktası” oldu. Eski başbakanlar Michel Rocard ve Lionel Jospin’in yanı sıra IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn da Aubry’yi destekledi.

Sarkozy’ye rakip
Parti baronlarından pek az destek gören Segolene Royal ise 2007 cumhurbaşkanlığı seçiminin kendisine sağladığı siyasi sermayeyi kullandı. Bu durum Royal’in “yandaşlar partisi” kurma çabasıyla suçlanmasına yol açtı. Rakibini, merkez sağla ittifak aramakla suçlayan Martine Aubry, kendi de büyük iş çevreleriyle yakın dostluklara sahip olmasına rağmen ikinci turda sol kanadın desteğini elde etti. Royal, son cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda da Nicolas Sarkozy’ye açık farkla yenilmişti.
Sosyalist Parti’ye “birinci sekreter” seçilmek, 2012 cumhurbaşkanlığı seçiminde otomatik olarak partinin başkan adayı olmak anlamına gelmiyor. Ancak iki kadın adayın gönlünde yatanın bu olduğu sır değil. İki adayın yanı sıra Paris Belediye Başkanı Bertrand Delanoe’nin adı da cumhurbaşkanı adayı olarak geçiyor.

Haberin Devamı

Sosyalistler bölündü

Cumhurbaşkanlığı seçimini Nicolas Sarkozy’ye karşı kaybeden Royal, bu kez parti liderlik yarışında yenildi.

Aubry kimdir?
Delors’un kavgacı kızı

Martine Aubry, 1905’te kurulan Fransız Sosyalist Partisi’nin ilk kadın lideri olacak. AB Komisyonu’nun 1985-95 arası 10 yıl boyunca başkanlığını yaparak bu kuruma damgasını vuran Jacques Delors’un kızı olan Martine Aubry, sert ve kavgacı kişiliğiyle tanınıyor. 1950’de Paris’te doğan Aubry, 2001’den beri Fransa’nın beşinci büyük kenti Lille Belediye Başkanlığı görevini yürütüyor.
Paris Siyasal Bilimler Enstitüsü ve devlete üst düzey kadro yetiştiren Ulusal İdarecilik Okulu, (ENA) mezunu olan Martine Aubry 1974’ten beri parti üyesi. 1989-91 arasında özel sektörde çalışan Martine Aubry, 1997’de Çalışma Bakanı olarak Jospin hükümetinin 2 numarası oldu. Martine Aubry, Fransız sağı tarafından çok eleştirilen “haftada 35 saat mesai” yasasının mimarı. İlk kocası Xavier Aubry’den boşanan Martine Aubry, 2004’te avukat Jean-Louis Brochen’le ikinci evliliği yaptı.

Yazarlar