Dünya Suikastın gizli belgeleri yayımlandı

Suikastın gizli belgeleri yayımlandı

17.12.2021 - 07:00 | Son Güncellenme:

ABD'nin eski başkanı John F. Kennedy’nin (JFK) 22 Kasım 1963’te Dallas’ta suikast sonucu öldürülmesine ilişkin gizli belgeler, ABD Ulusal Arşiv’i tarafından yayımlandı.

Suikastın gizli belgeleri yayımlandı

Başkan Joe Biden'ın ekime kadar yayınlayacağını söylediği ancak ifşa edilmesi ertelenen belgeler, JFK’nin katili olarak suçlanan Lee Harvey Oswald’in Küba ve Sovyetler Birliği ile bağlantısına ışık tuttu. CIA görevlilerinin yazışmalarında Oswald'ın suikasttan önce Eylül 1963'te Meksika’dayken vize için Sovyet büyükelçiliğini aradığı belirtilirken, Küba büyükelçiliğini de ziyaret ettiği bildiriliyor.

Haberin Devamı

Oswald, Küba'yı ziyaret etmesine ve orada Sovyet vizesi için beklemesine olanak sağlayacak bir vizeyle ilgileniyordu. CIA yazışmalarında, Oswald'ın Sovyet elçiliğindeyken Rus gizli servisi KGB'den bir ajanla iletişim kurduğu da belirtiliyor. Ayrıca, Kennedy öldürüldükten sonra Meksikalı yetkililer, Oswald'ın iletişim kurduğu Küba elçiliğinin Meksikalı bir çalışanını da tutukladı. Telgraflara göre söz konusu görevli, Oswald'ın "bir komünist ve Küba lideri Fidel Castro'nun hayranı" olduğunu iddia etti. Başka bir notta, suikasttan bir yıl önce Avustralya'nın Canberra kentindeki ABD büyükelçiliğine yapılan isimsiz telefonda arayanın SSCB’nin Kennedy'yi öldürmeyi planladığı ve suikastçıya 100 bin dolar teklif edildiğini söylediği belirtiliyor. Bir CIA belgesi, ABD’nin de o dönemde "Küba içindeki bağlantılarla yeraltı suçlarını kullanarak" Castro'ya suikast planladığını ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Teorileri bitiremedi

Öte yandan, Kennedy suikasını soruşturan 1964'teki Warren komisyonu, Oswald'ın tek silahlı adam olduğu sonucuna vardı. Ancak Oswald’in suikasttan birkaç gün sonra öldürülmesi olayın perde arkasında başka güçlerin olduğuna dair teorileri güçlendirdi. Amerikan Kongresi 1992'de suikastle ilgili belgelerin 2017'de açılmasını öngörmüş, ancak "güvenlik gerekçesiyle" belgelerin bir kısmı eski başkan Donald Trump döneminde yayınlamıştı. Yeni yazışmalar tüm belgeleri içermezken, ek belgelerin önümüzdeki yıl kamuoyuna açıklanması bekleniyor. Ancak, ifşaatların teorileri bitirecek nitelikte farklı bir bakış açısı sunmadığı ifade ediliyor.