Dünya Ukrayna’dan komşulara göçmen akını

Ukrayna’dan komşulara göçmen akını

26.02.2022 - 07:00 | Son Güncellenme:

Rusya’nın askeri operasyonu sürerken, evlerini ve ülkelerini terk edip komşu ülkelere giden Ukraynalıların sayısı da artıyor.

Ukrayna’dan komşulara göçmen akını

Birleşmiş Milletler (BM) Göçmen Ajansı, binlerce Ukraynalının sınır komşusu ülkelere geçtiği ve 100 binden fazlasının da evlerini terk ettiğini açıkladı. Savaştan kaçan Ukraynalıların Moldova, Polonya, Slovakya, Macaristan, Çekya ve Romanya’ya gitmek istedikleri belirtilirken, bazı Ukraynalıların sınırdan bavullarıyla yürüyerek geçtiği görüldü. Öte yandan Rusya’nın işgali sebebiyle Avrupa’da yeni bir göçmen krizi endişesi yaşanıyor. Polonyalı yetkililer geçtiğimiz ay yaptıkları açıklamada, savaş durumunda Ukrayna’dan gelecek 1 milyon göçmen için hazırlıklara başladıklarını duyurmuştu. Öte yandan bu defa Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin Ukraynalı göçmenlere kucak açması ve Almanya’nın Polonya ile diğer komşu ülkelere destek vereceğini açıklaması dikkat çekti. 

Haberin Devamı

‘ÇERNOBİL’DE RADYASYON ARTTI!’

Ukrayna, Rusya’nın önceki gün Çernobil Nükleer Güç Santrali’nin yer aldığı alanı kontrol altına almasının ardından bölgede radyasyon seviyelerinde anormal sıçramalar kaydedildiğini savundu. Doğu Avrupa medya ajansı NEXTA söz konusu iddiayı gündeme getirirken, Ukrayna Nükleer Ajansı da Çernobil’de artan radyasyon seviyeleri kaydedildiğini açıkladı. Uzmanlar, artışa bölgede ağır askeri teçhizatın hareket etmesi sonucu havaya uçuşan radyoaktif tozun neden olduğunu düşündüklerini belirtirken, şimdilik başkent Kiev için tehlike bulunmadığını söyledi. Ancak bu iddiayı yalanlayan Rusya Savunma Bakanlığı, Çernobil bölgesinde radyasyon seviyesinin normal olduğunu savundu. 

Haberin Devamı

Ukrayna’dan komşulara göçmen akını

ABD İLE AB’DEN, PUTİN VE LAVROV’A YAPTIRIM

Avrupa Birliği (AB), Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı işgaline yanıt olarak Rusya’ya, ülkenin ekonomisini ve kişilere yönelik ek yaptırımları kabul etti.

Yaptırım listesine alınan Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un Avrupa’daki mal varlıkları donduruldu. Avrupa Konseyi de Ukrayna işgali nedeniyle Rusya’nın üyeliğini askıya aldı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ABD’nin Putin, Lavrov ve Rus güvenlik yetkililerine yaptırım uygulayacağını açıkladı. Detaylar açıklanmazken, Putin ve Lavrov’a ekonomik yaptırımın yanı sıra seyahat yasağının da getirilebileceği belirtildi.

RUSYA, EUROVİSİON’DA DA YER ALAMAYACAK

Ukrayna’ya başlattığı saldırı sonrası Rusya’da yapılan pek çok organizasyon iptal edilirken, bir yasaklama kararı da Eurovision Şarkı Yarışması için geldi. Nitekim Rusya, Eurovision Şarkı Yarışması’ndan çıkarıldı. Açıklama Avrupa Yayıncılar Birliği’nce yapılırken, Rusya’nın katılımının yarışmanın itibarını zedeleyeceği vurgusu yapıldı. Kararda, “Uluslararası etkileşimi öne çıkaran, karşılıklı anlayışı ve izleyicileri, müzik aracılığıyla bir araya getirmeyi amaçlayan bu kültürel yarışmanın değerlerini koruma kararlılığımızı sürdürüyoruz” denildi. 

 

FİNLANDİYA VE İSVEÇ'E NATO ÜYELİĞİ TEHDİDİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zaharova, Finlandiya ve İsveç’in NATO’ya girmesi durumunda Moskova’nın buna yanıt vereceğini söyledi. Zaharova, iki ülkenin bu yönde bir tercih yapmasının “ciddi askeri ve siyasi sonuçları olacağını” ifade etti. Rusya'ya yanıt veren ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price ise, "NATO'ya katılmak isterlerse İsveç ve Finlandiya'ya kapılar açık" dedi.

 

 

 

 

Yazarlar