Ege Bergama’nın geleceği sanayi ve tarımda

Bergama’nın geleceği sanayi ve tarımda

24.05.2022 - 00:05 | Son Güncellenme:

Bergama Belediyesi Başkanı Hakan Koştu’nun konuğu olan Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) İzmir Şubesi üyeleri hem kentin ekonomisini ve hayata geçirilecek projeleri dinledi. Dünyaca ünlü tarihi alanları da ziyaret etti.

Bergama’nın geleceği sanayi ve tarımda

İlçenin turizm açısından son derece önemli bir konumda olmasına karşın İzmir’e gelen kruvaziyer gemilerinden Bergama’nın yeterince faydalanamadığını aktaran Koştu, açılacak Bergama Müzesi ve Selinos Kanalı projesiyle operatörlerin turistleri Bergama’ya getirmek isteyeceklerini aktardı. Projede köprülerin restorasyonu ve Osmanlı dönemine ait tabakhane ile çırçır fabrikasının da restorasyonunu bitirmek üzere olduklarını belirten Koştu, “Açılışını önümüzdeki aylarda yapacağız. Kızıl Avlu’nun hemen yanında Bergama Müzesi yapma projemiz var. Bakanlıkla görüşüyoruz. 2023 yatırım programına aldırmayı hedefliyoruz. Ayrıca bir yılın Bergama Yılı ilan edilmesi için de talebimiz oldu” diye konuştu.

Haberin Devamı

Yeni endüstri bölgesi

Çandarlı Limanı’yla ilgili önümüzdeki günlerde güzel haberler vermeyi umduklarını açıklayan Koştu, “Sanayi Bakanı Mustafa Varank önümüzdeki günlerde bölgeyi ziyaret edecek. Liman arkasında bir endüstri bölgesi oluşturmayı planlıyoruz. Bu liman dünyada ilk 10 büyük liman arasında olacak. Bir firma deniz üzerine rüzgar gülü yerleştirmek istiyor. Bunun kanatları çok büyük olduğu için liman arkasında üretilmesi gündemde. Bergama, yenilenebilir enerji ekipmanları konusunda kısa zamanda bölgenin üretim üssü haline gelecek” dedi. Bergama’da hayata geçirilecek Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ile de ilgili bilgi veren Koştu şunları söyledi:

OSB’ler hazırlanıyor

“OSB’de küçükbaş süt hayvancılığı üzerine çalışılacak. Bergama Tulum Peyniri’ne coğrafi işaret alınması için de Bergama Ticaret Odası gerekli çalışmayı yapıyor. Batı Anadolu Serbest Bölgesi de Bergama’da hızla kuruluyor. Altyapı ve çevre düzenlemesi başlayacak; yatırımcısı da hazır. Lojistik anlamda ilçemizin kapasitesi artacağı için TIR otoparkı da yapıyoruz. Çam fıstığı ile de ilgili de verim kaybı bir böcekten mi yoksa iklimden mi kaynaklı araştırıyoruz.”

Haberin Devamı

İzmir’in kuzeyi için Çiğli’ye havalimanı şart

İzmir’deki tek havalimanının Gaziemir’deki Adnan Menderes Havaalanı olduğunu fakat artık yetersiz kalmaya başladığını, genişleyen kentin dış ilçelerinden ulaşımın zorlaştığını kaydeden Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, “Çiğli’deki askeri havalimanı sivil havacılığa kazandırılmalı. Kuzey bölgesinden yarım saate havalimanına ulaşılabilir. İZBAN’ın da Aliağa’dan Bergama’ya uzaması halinde çok daha hızlı ve konforlu yolculuk yapılacak. Kamulaştırma çalışmaları şu anda Aliağa Şakran tarafına hatta Bergama sınırına kadar geldi. Mutabakat sağlandıktan sonra ihaleye çıkılıp 45 kilometrelik bu hat Aliağa’ya bağlanacak. Fakat şu an ihale için bir tarih yok” dedi.