Eğitim 3. Mehmed Kimdir? Kısaca 3. Mehmed'in Hayatı Ve Döneminde Yaşanan Olaylar

3. Mehmed Kimdir? Kısaca 3. Mehmed'in Hayatı Ve Döneminde Yaşanan Olaylar

04.04.2023 - 15:38 | Son Güncellenme:

3. Mehmed Osmanlı döneminde yaşayan en önemli padişahlardan biri olarak bilinmektedir. Birçok savaşa katılmış ve galibiyet almıştır. Bundan dolayı da tarih kitaplarında adı çok sık olarak geçmektedir. Osmanlı döneminde bulunan 13. padişah olarak bilinmektedir. 3. Mehmed hakkında merak edilen tüm ayrıntıları derledik.

3. Mehmed Kimdir Kısaca 3. Mehmedin Hayatı Ve Döneminde Yaşanan Olaylar

 Padişahın hayatını ve olaylarına bakıldığı takdirde yaşadığı süre zarfında birçok olaya ve döneme maruz kaldığı bilinmektedir. Yaptığı zaferlerle birlikte tanınmaya ve ün salmaya devam etmiş olmaktadır. Hayatı ve çocuklukta yaşadığı çeşitli olaylar sebebiyle hırslandığı bilinmektedir.

Haberin Devamı

 3. Mehmed kimdir?

 Osmanlı döneminde padişahların önemi ve yeri çok büyük olmaktadır. 3. Mehmed 1566 yılında doğan padişahlar arasında bulunmaktadır. Dünyaya geldiği şehir ise Manisa olarak bilinmektedir. Bu padişahın 93 İslam halifesi olarak geçtiği görülmektedir. Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatından sonra 30 yıl içerisinde seferlere çıkabilen ilk padişah olarak da geçmektedir.

 Babasının adı 3. Murad olan bu padişahın annesi ise safiye Sultan olarak bilinmektedir. 3 Mehmed'in Halime ve Handan Sultan olarak 2 tane de kardeşi bulunmaktadır. Tahta çıkan ve ölümüne kadar saltanatını sürdüren padişahlar arasında yerini almaktadır.

 Kısaca 3. Mehmed'in Hayatı ve Döneminde Yaşanan Olaylar

 Hayatı ve yaşadığı olayların incelendiği takdirde ilk olarak kardeş katli ile karşılaşmıştır. Bu padişahın yaşadığı dönemdeki en önemli olaylar arasında bulunmaktadır. Padişah tahta çıktıktan sonra taht kavgalarının yaşanmaması adına 19 tane kardeşini boğdurtarak öldürmüştür. 3 Mehmed'in yaptığı bu olaylar Osmanlı imparatorluğu dönemindeki en kanlı olaylar olarak bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Öldürdüğü tüm kardeşlerinin bebek olduğu da görülmektedir. Bu olayın sonucunda Osmanlı halkı bu padişaha kin beslemeye başlamıştır. Yaptığın seferler ile birlikte dikkat çeken 3 Mehmed Avusturya ve Eflak'a karşı da ilk seferlerini düzenlemiştir. Tahta çıkmasının hemen ardından ülke ilişkilerini inceleyerek bu sorunların ne olduğunu çözümleyip üzerine gitmiştir.

 1595 yılında ise Estergon kalesini kuşatarak kuşatmadan başarısız bir şekilde ayrılmıştır. Yaptığı en önemli zaferlerden biri ise eğri kalesini fethetmesi olmaktadır. Bunların yanında bu seferden hemen sonra Haçova savaşı adı altında bir savaş başlatmıştır. Savaştan başarılı bir şekilde ayrılan Osmanlı ordusu viyana'yı kuşatırken önü böylece açılmış olmaktadır. 1603 yılında ise geçirdiği kalp krizi sonucunda da ölerek hayatını kaybetmiştir.