Eğitim Akkoyunlular Kimlerdir? Akkoyunlu Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu Ve Eserleri

Akkoyunlular Kimlerdir? Akkoyunlu Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu Ve Eserleri

24.03.2022 - 04:21 | Son Güncellenme:

Tarihte kurulmuş olan pek çok önemli devlet vardır. Özellikle de tarihteki kurulan ve yıkılan Türk devletleri belirli bir dönemi de etkisi altına almıştır. Akkoyunlu devleti ise, kurulmuş olan bu önemli Türk devletleri arasında yer alır. Akkoyunlu devleti de Oğuz Türklerinin kurduğu bir Türk devletidir. Akkoyunlular kimlerdir detayları ile sizler için derledik.

Akkoyunlular Kimlerdir Akkoyunlu Devleti Kuruluş Tarihi, Kurucusu Ve Eserleri


Akkoyunlu devleti, 14. yüzyılda kurulan bir devlettir. Bu devletin başkenti ise Diyarbakır ve Tebriz olmuştur. Akkoyunlu devletinde en fazla kullanılan diller ise, Azerbaycan Türkçesi ve Farsça'ydı.

Akkoyunlular Kimlerdir?

Akkoyunlu devleti, 14. yüzyılda Oğuz Türklerinin bayındır kolu tarafından kuruldu. Bayındır kolu ise, Horasan'dan Azerbaycan'a gelen bir aşirettir. Akkoyunlu devletinde en sık kullanılan diller ise, Farsça ve Azerbaycan Türkçesi olarak biliniyordu. Akkoyunlu devleti, monarşi ile yönetilen bir devlettir.

Akkoyunlu Devleti Kuruluş Tarihi

Akkoyunlular devleri, 14. yüzyılda kuruldu. Akkoyunlular, Oğuz Türklerinin Bayındır kolu tarafından yönetildiler. Akkoyunlu devleti, tarihte Bayındıriye devleti şeklinde de bilinir. Akkoyunlu Türkmenleri, Diyarbakır bölgesine 1340 yıllarında geldiler. Başlarında ise, Tur Ali Bey bulunur.

Tur Ali Bey, 1340-1341 ve 1343 yıllarında Trabzon Rum topraklarına saldırarak başkente kadar ilerlemeyi başardılar. Saldırılardan herhangi bir sonuç alamayan Akkoyunlular, Erzincan ve Bayburt emirleriyle de birleşerek 1348 yılında bir defa daha Trabzon’a saldırmasına rağmen başarılı olamadı. Tur Ali Bey ise, İlhanlılar safında cenk ederken Suriye seferine çıkarak devlet katında övgüye ile bahsedilen bir komutan olduğu söylenmiştir.

Akkoyunlu Devletinin Kurucusu ve Eserleri

Akkoyunlu devleti, 14. yüzyılda Oğuz Türklerinin bayındır kolu tarafından kuruldu. Bayındır kolu Horasan'dan Azerbaycan'a gelen bir aşirettir. Diyarbakır ve Harput'a yerleşen bu aşiret daha sonra da bu bölgede giderek etkisini arttırmayı başardı. Devlet olmadan önce de varlıklarını sürdürmeye devam eden bu aşiret, Trabzon imparatorluğu ile girdiği mücadeleler ile tanınır hale geldi.

Akkoyunlu devleti kısa zaman içinde devlet olduktan sonra Trabzon imparatorluğu topraklarına çeşitli akınlar düzenledi. Daha sonra da Trabzon imparatorluğu bu istilaları ve akınları durdurmak için kızını Akkoyunlu devletinin oğlu ile evlendirdi. Aynı zamanda, Kara Osman da dahil olmak üzere pek çok Akkoyunlu lideri Bizans prensesleri ile evlendirildi.

Akkoyunlu devleti, kuruluşundan çok kısa bir süre sonra da Memluk sultanına hizmet etmeye başladı. Timur'un 1400 yılında, Anadolu’ya girişine destek vererek Malatya’yı sınırlarına kattılar. Daha sonra, 1402 yılında ise, Ankara Savaşı’na yardım eden Kara Osman’a, Timur tarafından tüm Diyarbakır verildi. Bu olaylar sonucunda da, devletin temel kuruluşu tamamladı.