24.03.2021 - 16:30 | Son Güncellenme:
Analitik felsefe, yaygın olduğu dönemde büyük bir ilgi çekmiştir. Bu felsefe alanında çalışmalar yapan birçok filozof olmuştur. Bu filozoflar savundukları düşünceyi en iyi şekilde temsil etmeye çalışmışlardır.
Analitik Felsefe (Çözümleyici Felsefe) Nedir?
Analitik felsefe, konuşma diline ait olan cümleleri incelemeyi hedeflemiş bir felsefe koludur. 20. yüzyıl civarlarında ortaya çıkmış olan bu felsefe kolu, pozitivizmin çağdaş halini yansımıştır. Analitik felsefe, felsefenin asıl uğraşının dil olduğunu savunur. Buna göre inceleme yapmaktadır.
Analitik felsefenin kuruluş amacı dili çözümlemektir. Bundan dolayı bu felsefeye çözümleyici felsefe adı verilmiştir.
Analitik Felsefe Filozofları, Temsilcileri Kimlerdir?
Analitik felsefeye göre, felsefenin asıl görevi dilde yer alan kavramları çözümlemektir. Dildeki problemlerin çözülmesiyle birlikte geleneksel yöntemler son bulabilir. Dildeki karmaşıklığın çözülmesi ancak analitik felsefe ile mümkün olabilmektedir.
Analitik felsefe alanında çalışmalar yapmış olan birçok filozof olmuştur. Bu filozoflar analitik felsefe düşüncesini her açıdan ele alarak savunmuşlardır. Bu savunma sonrasında analitik felsefe daha geniş kitlelere ulaşabilmiştir. Analitik felsefe ile dile yeni çözümler sağlanmıştır.
Özellikle Kant'ın savunduğu düşünceler analitik felsefenin doğmasına neden olmuştur. Bu anlamda Kant'ın savunduğu düşünceye göre dil ve dilin mantığı felsefenin odak noktasına yerleşmiştir. Kant'çı metafiziğin eleştirisi üzerinden analitik felsefeye ulaşmak mümkündür.
Analitik Felsefe'nin Önemli Temsilcileri
- Hans Reichenbach (1891 - 1953)
- Rudolph Carnap (1891 - 1970)
- Ludwig Wittgenstein (1889 - 1951)
- Moritz Schlick (1882 - 1936)