Eğitim Arketip Nedir? Jung'ın 4 Arketip Modelleri Nelerdir?

Arketip Nedir? Jung'ın 4 Arketip Modelleri Nelerdir?

04.06.2021 - 00:25 | Son Güncellenme:

Felsefi bir bakış açısı ile beraber arketip günümüzde en merak edilen konular içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda yaşamı ve canlıların doğasını, gerçekçiliğini sorgulayan unsurlardan biridir. Peki, Arketip nedir? Jung'ın 4 arketip modelleri nelerdir? İşte bu konu üzerine merak edilen bilgiler.

Arketip Nedir Jungın 4 Arketip Modelleri Nelerdir

Yaşam içerisinde varlık açısından gerçek ile yansıma bulunur. Bu durumda hangisini gerçek ve hangisinin yansıma olup olmadığı üzerine arketip felsefi yönü öne çıkıyor. Bu bağlamda birçok farklı unsur açısından arketip ele alınmaktadır.

Arketip Nedir?

Kelime anlamı üzerinden bakıldığı vakit arketip, ‘İlk örnek ya da asıl numune’ şeklinde ifade edilmektedir. Aynı zamanda kalıp ve şablon ile beraber ilk tip olarak da anlatmak mümkün. Bu durum herhangi bir öğe için ya da bir canlı varlık adına gerçekleşebilmektedir. Ayrıca arketipler insan varlığının temel yapı taşlarını ve gerçekçiliği oluşturan unsurlar içerisinde gelmektedir. Örneğin bir kişi suya baktığında yansımasını görür. Yani burada üç kişi bulunur. Bunlardan biri gerçek olan yani arketip, kişinin kendisidir. Diğeri ise suda görünen yansımasıdır.

Jung'ın 4 Arketip Modelleri Nelerdir?

Psikoloji ve felsefe üzerine birçok önemli çalışmalar gerçekleştiren Jung, aynı zamanda arketip üzerinden 4 model oluşturmuştur. Bunlardan 4. model olarak ise Kendilik (self) ön plana çıkıyor. Herhangi bir kişinin bilinç hali ile beraber bilinçaltının birleşimi olarak ifade etmek mümkün.

Rüyalarda kendini üst düzey kişilikler ve bütün simgeleri eşliğinde gösterir. Örneğin bir peygamber ya da kahraman şeklinde görülebilir. Aynı zamanda daire ya da kare ile beraber çarmıh biçiminde simgeler üzerinden Gerçekçilik kapsamında ele alınabilir. Özellikle ying ve yang karşıtlığının bu konuda en önemli ve güzel örnekler içerisinde yer aldığını söyle mümkün. Tabii arketip modellerini anlayabilmek için çok daha etkin bir biçimde incelemek ve mantığını kavramak gerekir.