Eğitim Atom Kütlesi Nedir, Nerede Yazar? Atom Kütlesi Nasıl Bulunur?

Atom Kütlesi Nedir, Nerede Yazar? Atom Kütlesi Nasıl Bulunur?

24.07.2022 - 02:59 | Son Güncellenme:

Kimya dersinde sıklıkla karşılaşılmakta olan kavramlardan birisi de atom kütlesi olarak bilinmektedir. Atom kütlesi, bir atomun kütlesine belirtmekte olan bir atomik kütle birimi olarak ifade edilebilir. Atom kütlesi, bir atomun kütlesini ifade etmektedir. Atom kütlesinin, ortalama kütle olarak bilindiğini söylemek de mümkündür. İşte, atom kütlesi ile ilgili merak edilenler.

Atom Kütlesi Nedir, Nerede Yazar Atom Kütlesi Nasıl Bulunur


Atom kütlesi olarak bilinen kavramın aynı zamanda atomik ağırlık ve ortalama kütle olarak da bilindiğini söylemek mümkündür. Atom kütlesi, bir atomun toplam kütlesini ifade etmektedir. Atomik kütle birimi ise akb şeklinde bilinmektedir. Atomların çekirdeklerinde nötron ve protonların bulunduğu bilinmektedir. Proton ve nötronların toplamı ise atom kütlesini vermektedir.

Atom Kütlesi Nedir, Nerede Yazar?

Atom kütlesi, atomların çekirdeklerinde bulunan nötron ve protonların toplamı ile bulunmaktadır. Tek bir atomun kütlesini hesaplamak mümkün olmamaktadır. Bunun için ise referans bir atom seçilmesi gerektiği bilinmektedir. Kimyasal hesaplamalar yapılırken atom kütlesi önemli bir yere sahiptir. Kütle numaraları A harfi ile gösterilmektedir. Kütle numaralarının elementlerin sol üst tarafında yazılmaktadır. Atom kütlesinin, element sembollerinin sol üst kısmında yazdığını söylemek mümkün olmaktadır.

Atom Kütlesi Nasıl Bulunur?

Atom kütlesi, bir atomu oluşturan parçacıkların tamamının kütlesi olarak bilinmektedir. Atom kütlesi bir atomun kütlesini belirtmektedir. Atom kütlesini bulmak için nötron sayısı ile proton sayısının toplanması gerekmektedir. Atom kütlesi, atomik kütle birimi olarak da bilinmektedir. Bu kavram ise kısaca akb olarak ifade edilebilmektedir. atom kütlesini bulmak için çekirdekte bulunan nötronların ve protonların toplanması gerekir. Aynı zamanda çekirdeğin çevresinde bulunan elektronların toplamının da atom kütlesini verdiği ifade edilebilir. Atom kütlesi, atomu oluşturan parçacıkların toplamı şeklinde de ifade edilebilir. Atom kütlesi hesaplanırken bir referans atom seçilmektedir. Seçilen referans atom ise karbon (C) olarak bilinmektedir.