Eğitim Ca 19-9 Nedir? Ca 19-9 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Ca 19-9 Nedir? Ca 19-9 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

08.03.2021 - 14:29 | Son Güncellenme:

Ca 19-9 tıpta karşımıza çıkan bir terimdir. Farklı kanser çeşitlerinde vücutta ortaya çıkan tümörlerin belirtileri Ca 19-9 ile anlaşılabilmektedir. Peki kanser hastalarını yakından ilgilendiren Ca 19-9 nedir? Ca 19-9 yüksekliği ne anlama gelir? İşte, tüm detaylar.

Ca 19-9 Nedir Ca 19-9 Yüksekliği Ne Anlama Gelir

Ca 19-9 diğer adıyla Kanser Antijen 19-9 olarak da adlandırılır. Özellikle pankreas kanseri gibi kanserlerde oluşan tümörlerin belirtecidir.

Ca 19-9 Nedir?

Ca 19-9 genellikle pankreas kanserinden kaynaklanan sorunlar için kullanılır. Bu sayede kanser tedavisinde izlenmesi gereken doğru yolu da belirtir. Ca 19-9 değeri vücutta normal aralıkta bulunmadığı zaman çeşitli sorunların ve hastalıkların oluşmasına sebep olabilir. Ca 19-9 pankreas kanseri başta olmak üzere diğer hastalıkların nasıl nüksettiğini ve hastanın tedaviye yanıt verip vermediğini anlamak için kullanılır. Laboratuvar ortamında bakına bir test olan Ca 19-9 aynı zamanda vücuttaki tümörleri belirlemekte de kullanılır.

Pankreas kanserinde %80'e kadar kesin sonucu gösteren Ca 19-9 değeri, belirlenen referans aralıkta bulunmadığında hayati risk taşıyan sorunların oluşmasına sebep olur.

Ca 19-9 Yüksekliği Ne Anlama Gelir?

Özellikle pankreas kanserinde ölçülen bir değer olan Ca 19-9 bütün kanser türlerinde vücuttaki tümörün belirteci olarak kullanılır. Bu sayede tedavide uzman ve doktorlara yol gösteren bir değerdir. Bu değerin vücutta belirli bir aralıkta bulunması gerekir. Sağlıklı bir bireyde Ca 19-9 değerinin 37 U/ml'den az olması gerekir. Bu değerin altında ve üstünde olması vücutta çeşitli sorunların ortaya çıkmasına neden olur.

Ca 19-9 değerinin referans değerinin üzerinde çıkmasıyla farklı kanser türlerine ait tümör teşhisi yapılabilir. Tümör belirteci olarak da bilinen Ca 19-9 hemogram testiyle birlikte değerlendirilir. Bu değerin yüksek çıkması vücuttaki kansere ve tümöre işaret eder. Bu kanser çeşitleri; Pankreas kanserleri şu şekilde sıralanabilir:

Haberin Devamı

Kolon kanseri

Mide kanseri

Yumurtalık kanseri

Yemek borusu kanseri

Rahim ve meme kanseri

Akciğer kanseri