Eğitim Çok Hücreli Canlılar Nelerdir? Çok Hücreli Canlıların Özellikleri

Çok Hücreli Canlılar Nelerdir? Çok Hücreli Canlıların Özellikleri

02.04.2021 - 03:19 | Son Güncellenme:

Çok hücreli canlılar biyoloji dersinin konularından bir tanesidir. Çok hücreleri canlılar ile ilgili araştırmalar yapılmaktadır. Çok hücreli canlıların ortak özellikleri vardır. Biyolojide ökaryot canlılar olarak adlandırılmaktadır. Çok hücreli canlılar son günlerde internet üzerinden en çok araştırılan canlılar arasına girmiştir. Peki çok hücreli canlılar nelerdir? Çok hücreli canlıların özellikleri nelerdir? İşte çok hücreli canlılar ile ilgili tüm detaylar.

Çok Hücreli Canlılar Nelerdir Çok Hücreli Canlıların Özellikleri


Çok hücreli canlılar bakteriler ve algler olarak bilinmektedir. Biyolojinin en önemli konularından olan çok hücreli canlılar Latince dilinde ökaryot canlılar olarak bilinmektedir.

Çok Hücreli Canlılar Nelerdir?

1) İnsanlar

Haberin Devamı

İnsanlar çok hücreli canlılar arasında değerlendirilmektedir. 46 kromozomdan oluşan insanlar yeryüzünde ki en zengin primatlar arasında değerlendirilmektedir. İnsanlar yeryüzünde ki en baskın canlı türleri arasındadır. Dünya genelinde insanlar pek çok alan da yayılmıştır. Çok geniş bir popülasyonu bulunmaktadır. İnsanlar canlı popülasyonu olarak memeliler sınıfında değerlendirilmektedir. Erkek ve dişi olarak iki türe ayrılırlar. Çok hücreli canlılardan olan insan fosilleri ise ilk kez Afrika kıtasında keşfedilmiştir. İnsanlar diğer canlılara göre yüksek el becerilerine sahiptir.

Problem çözme yetilerine sahip olan insanlar hominina alt oymağının kalan tek türü olarak değerlendirilmektedir.

2) Hayvanlar

Haberin Devamı

Çok hücreli canlılardan bir diğer ise hayvanlardır. İnsan dışı özellikleri olan canlılara genel olarak hayvanlar denilmektedir. Latince de ise hayvanlar için Metazoa denilmektedir. Hayvanların bazıları memeliler sınıfında değerlendirilmektedir. Hayvanlar besinlerini genel de sindirerek almaktadırlar. Çoğu hayvan hareketlidirler. Bazı hayvanlar aşırı hareketli olup bazı hayvanlar ise daha yavaştır. Dünya üzerinde 7 milyondan fazla olarak hayvan türü olduğu bilinmektedir.

Hayvanlar diğer canlılardan bazı farkları da bulunmaktadır. Bazı hayvanlar hetetrof olarak beslenir bazı hayvanlar da ototrof olarak değerlendirilmektedir.

Çok Hücreli Canlıların Özellikleri

1) Hareket

Tüm canlılar hareket etmektedirler. Çok hücreli canlıların en büyük ortak özellikleri arasında hareket gelmektedir. Bazı hayvanlar hızlı hareket ederken bazı hayvanlar ise daha yavaş hareket etmektedirler.

2) Boşaltım

Çok hücreli canlıların bir diğer özelliği ise boşaltımdır. Çok hücreli canlılar boşaltım sistemine sahiptir. Yenilen besinlerden elde edilen enerjiden geriye kalan atık maddelerin vücuttan atılması için bir boşaltım sistemine ihtiyaç vardır.

3) Üreme

Çok hücreli canlılarda üreme sistemi vardır. Hem eşeyli hem de eşeysiz üreyebilirler. Yaşam için zorunlu olmasa da neslin devamı için üreme şarttır.

4) Solunum

Haberin Devamı

Çok hücreli canlılar solunum sistemine sahiptir. Solunum sistemine sahip olan çok hücreli canlılarda nefes alış verişi söz konusudur.