Eğitim Dayanıklılık Nedir, Nelere Bağlıdır? Dayanıklılık Nelere Göre Değişir?

Dayanıklılık Nedir, Nelere Bağlıdır? Dayanıklılık Nelere Göre Değişir?

25.03.2021 - 12:10 | Son Güncellenme:

Fizikte çeşitli terimler bulunmaktadır. Dayanıklılık da bu terimlerin arasında yer almaktadır. Dayanıklılık nedir? Dayanıklılık nelere bağlıdır ve nelere göre değişir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dayanıklılık Nedir, Nelere Bağlıdır Dayanıklılık Nelere Göre Değişir

Katı cisimler, germe gibi çeşitli etkilere karşı direnç gösterebilmektedir. Bütün katı cisimler bir dirence sahiptir. Bu direnç, katı cisimlerin var olduğu şekliyle ortamda bulunabilmesini sağlamaktadır. Bundan dolayı katı cisimlerin varlığını devam ettirebilmesi adına dayanıklı olması büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Dayanıklılık Nedir?

Dayanıklılık, bir katı cismin özelliklerini kaybetmeden basma, sıkıştırma ya da germe gibi etkilere karşı göstermiş olduğu direnç olarak tanımlanmaktadır. Dayanıklılık, bazı değerlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Dayanıklılık, kenar uzunluğundaki artış ile ters orantılıdır. Eğer bir cismin kenar uzunluğu artarsa dayanıklılığı düşer. Bir cismin küçülmesi, dayanıklılığını arttırmaktadır.

Dayanıklılık Nelere Bağlıdır?

Dayanıklılık, pek çok etkene bağlıdır. Öncelikle dayanıklılık, kesit alanının hacmine oranı ile doğru orantılıdır. Dayanıklılık; cismin boyutuna, hammaddesine, ortama, şekline ve sıcaklığına bağlıdır. Bu değerlerde meydana gelebilecek herhangi bir değişiklik cismin dayanıklılığını değiştirmektedir. Örneğin, sıcaklık arttıkça cismin dayanıklılığın azalmaktadır. Çünkü sıcaklıktan dolayı fazla enerji olamaz.