Eğitim Dezenfeksiyon Nedir? Tıp Dilinde Dezenfeksiyon Hangi Anlamlarda Kullanılır?

Dezenfeksiyon Nedir? Tıp Dilinde Dezenfeksiyon Hangi Anlamlarda Kullanılır?

04.03.2021 - 00:43 | Son Güncellenme:

Dezenfeksiyon çevremizde bulunan mikroorganizmalardan arınma işlemine verilen addır. Evrende mikroorganizmaların yaşaması söz konusudur. Mekânların içindeki tüm eşyalar bakteri ve virüs barındırır. Bu bakteri ve virüslerle baş edebilmek içinde dezenfeksiyon işlemine ihtiyaç vardır. Cerrahi işlemler sırasında ise dezenfeksiyon işlemi ayrı bir önem taşır. Normalde kullanılan malzemeler tam temizlik için yeterli değildir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Dezenfeksiyon Nedir Tıp Dilinde Dezenfeksiyon Hangi Anlamlarda Kullanılır

Bakteri ve virüs kontrolünün önemli olduğu yerlerin başında ise yoğun bakım üniteleri, diyaliz merkezleri, yeni doğum üniteleri gibi yerler gelmektedir.

Haberin Devamı

 Dezenfeksiyon Nedir?

 Dezenfeksiyon bakteri ve virüslerin ortadan kaldırılması ve üremesinin önüne geçilmesi işlemidir. Bu işlem için kullanılan malzemelere de dezenfektan denmektedir. Ortamda bulunan tüm mikroorganizmalar bu yöntem ile yok edilir. Dezenfektanlar ile büyük çaplı bulaşma risklerini ortadan kaldırır. Dezenfektanların etki etme şekli ise mekanik veya fiziksel olabilmektedir. Dezenfektanlar zehirli maddelerdir ve dikkatli kullanılması gerekir.

 Tıp Dilinde Dezenfeksiyon Hangi Anlamlarda Kullanılır?

 Dezenfeksiyon uygulaması hastalık esnasında veya hastalığın sonrasında yapılabilir. Hastalık aşamasında, hastanın temas ettiği her şey dezenfekte edilir. Eşyaları, duvarları, döşemeyi her şeyi elden geçirmek gerekir. Kapalı alanların dezenfeksiyon işleminde dikkatli olunması gerekmektedir. Ameliyat, organ nakli gibi durumlar sonrası dezenfeksiyon işlemi önem taşır.