Eğitim Divanü Lugati't-Türk Nedir Ve Hangi Dönemde Yazılmıştır?

Divanü Lugati't-Türk Nedir Ve Hangi Dönemde Yazılmıştır?

10.05.2021 - 02:58 | Son Güncellenme:

Arap ve Pers toplumlarına Türkçe öğretmek için yazılan Divanü Lügati't Türk, ilk Türkçe sözlüktür. İçerdiği bilgiler itibariyle sadece sözlük değil aynı zamanda ansiklopedi olan eserde bir adet harita bulunur. Bu haritada Türklerin yaşadığı bölgeler ayrıntılı olarak gösterilir. Divanü Lugati't-Türk nedir ve hangi dönemde yazılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Divanü Lugatit-Türk Nedir Ve Hangi Dönemde Yazılmıştır

Divanü Lügati't Türk kitabının yazarı Kaşgarlı Mahmud'dur. 1008 yılında Opal kasabasında doğan Kaşgarlı Mahmud, eserini tamamlamak için 15 yıl boyunca birçok ülkeyi gezdi. Bağdat'ta uzun yıllar boyunca öğretmenlik yapan yazar, 1102 yılında Kaşgar kentinde vefat etti.

Divanü Lügati't Türk Nedir ve Hangi Dönemde Yazılmıştır?

Divanü Lügati't Türk, içeriğinde dil bilgisi kurallarının da yer aldığı ilk Türkçe sözlüktür. Toplam 4 yılda yazılan kitabın hazırlık aşaması ise 15 yıl sürmüştür. Kitabın yazarı Kaşgarlı Mahmut, yıllar boyunca Türkçe konuşulan şehirleri ziyaret etmiş ve halk arasında yaygın olarak kullanılan kelimeleri derlemiştir.

Yaklaşık 8000 bin kelimeden oluşan sözlüğün içerisinde, bazı kelimelerin cümle içerisinde kullanımına örnekler verilmiştir. Bazı kelimelerin Türkçe ve Arapça karşılıkları ise beyit ve kıtalarla okura aktarılmıştır. Aynı zamanda bir ansiklopedi ve antoloji olan Divan-ı Lügati't Türk, Karahanlılar döneminde kaleme alınmıştır.

İlk Türkçe sözlük olma özelliği taşıyan bu eser, 11. yüzyılda yaygın olarak kullanılan kelime ve deyişleri öğrenmek isteyenler için kaynak niteliği taşır. Bu eserin diğer sözlüklerden en önemli farkı kelimelerin alfabetik sıraya göre dizilmemiş olmamasıdır. Divan-ı Lügati't Türk'ün ilk bölümünde kısa, ikinci bölümünde ise uzun kelimelere yer verilmiştir.

Divanü Lügati't Türk Kitabının Önemi Nedir?

10 Şubat 1074 tarihinde yayımlanan Divanü Lügati't Türk, Türklerin ilk sözlüğü olması nedeniyle önemli bi yere sahiptir. Bu eser ile birlikte Araplar ve Türkler arasında bilgi alışverişi artmıştır. Eserde Türkçe kelimelerin Arapça karşılığı yer aldığı için Türklerin Arapça bilgisi de artmıştır.

Divanü Lügati't Türk, 11. yüzyıldan günümüze kadar yazılan birçok sözlüğe de esin kaynağı olmuştur. Bu sözlüklerden bazıları şu şekilde sıralanabilir 1- Şemseddin Sami - Kamus- ı Türki 2- Mehmet Esat Efendi - Lehcetü'l Lügat