Eğitim Dünyadaki Önemli Boğazlar Ve Kanallar Hangileridir?

Dünyadaki Önemli Boğazlar Ve Kanallar Hangileridir?

17.06.2021 - 03:44 | Son Güncellenme:

Coğrafya biliminin alanına giren bazı konular günlük yaşamın da çok içinde olan konulardır. Sadece okulda okutulan bir ders olmanın çok ötesindedir. Coğrafyanın konusu olan akarsular, belki de her gün evimizin yanından akıp giden bir nehir olabilmektedir. Ya da İstanbul'un eşsiz güzellikteki Boğaz'ını vapurla geçerken bizlere o vakitler sıkıcı gelen coğrafya dersini gülümseyerek hatırlamaktayız. Boğazlar ve kanallar kavramları elbette çok yabancı gelmese de bilgilerimizi tazelemek ihtiyacı hissedebilmekteyiz. Çünkü televizyon haberlerinde, gazete ve dergilerde boğazlar ve kanallar konusu ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir. İşte merakla okuyacağınız dünyadaki önemli boğazlar, dünyadaki önemli kanallar ve konu hakkında çok daha fazlasını sizler için derledik.

Dünyadaki Önemli Boğazlar Ve Kanallar Hangileridir


Dünyanın çok farklı yerlerinde boğazlar ve kanallar bulunmaktadır. Fakat bu boğaz ve kanallardan bazılarının önemi daha çok olup dünya çapında bilinirlikleri de daha fazladır.

Dünyadaki Önemli Boğazlar ve Kanallar Hangileridir?

"Boğaz" coğrafi bir kavram olarak şu şekilde tarif edilmektedir: "İki farklı kara parçası arasında uzanan, geçit biçimindeki coğrafi şekillere verilen isimdir." Boğaz, coğrafi bir terim olarak doğal kanallara verilen addır.

"Kanallar" ise boğazdan farklı olarak doğal oluşumlar değildir. İnsan eliyle yapılan ve iki farklı noktadan deniz ulaşımını kolaylaştıran, boğazların yetersiz kaldığı yerlerde ihtiyaç duyulan ve doğal olmayan bir nevi yapay boğazlardır.

Dünya üzerinde 52 adet boğaz bulunmaktadır. Bu boğazlardan iki tanesi de Türkiye'de bulunmaktadır. Bu boğazların bazılarının önemi daha fazladır. Çünkü deniz ticaretinde önemli bir yere sahiptirler. Dünya deniz ticaret hacminin hatırı sayılır bir oranı bu boğazlardan akmaktadır. Bunun yanında boğazların tarihi, stratejik ve kültürel önemi de bulunmaktadır. Dünyanın önemli ilk sekiz boğazı şunlardır:

Haberin Devamı

İstanbul Boğazı

Cebelitarık Boğazı

Çanakkale Boğazı

Bering Boğazı

Macellan Boğazı

Messina Boğazı

Hürmüz Boğazı

Bab-El Mendeb Boğazı

Kanallar ise insan eliyle yapılmış suyollarıdır. Dünyada 48 adet bu şekilde kanal olduğu bilinmektedir. Dünya deniz ticaretinin aktığı bu kanallardan önemli ilk il 8 kanal şunlardır:

Kiel Kanalı ( Almanya )

Panama Kanalı ( Panama )

Süveyş Kanalı ( Mısır )

Kaledonya Kanalı ( ABD )

White Sea-Baltic Kanalı ( Rusya )

Mittellandkanal ( Almanya )

Khlong Kanalı ( Tayland )