28.02.2021 - 03:39 | Son Güncellenme:
Emülgatör gıdalar da kullanılmakta olup, amacı su ve yağ gibi birbirleri ile homojen karışmayan fazların karışmasını sağlamak için gıdalara ilave edilmektedir.
Emülgatör Nedir, Ne İşe Yarar?
Gıdalar da birbirine karışmayan maddelerin karışımlarını sağlamak üzere etkili olan bir maddedir. Bu bağlamda bu madde ile pek çok gıda da karşılaşmak mümkündür. Özellikle nişasta ile proteinler de etkileşim oluşturarak, gıda dokusunu modifiye eder. Böylece faz dengesini oluşturmayı hedefler. Bunlara şu tip örnekleri vermemiz mümkündür:
- Su içerisine dağılmış yağlar da emülgatör etkisine; krema, dondurma, mayonez ve süt örneği,
- Yağ içerisine dağılmış sular da emülgatör etkisine; margarin ve tereyağı örneği,
- Hava ile sıvı emülsiyona; kremalı pastalarda ki yumurta beyazının köpürtülmesi örneği verilebilir.
Emülgatör Zararları Nelerdir?
Gıdaların orijinal yapısının bozulması ve emilgatör etkisi sebebiyle bazı nörolojik hastalıkların artması, obezite de artış, sindirim yolu bozuklukları, mide rahatsızlıkları fazlaca göze çarpmaktadır. Ayrıca kalp damar rahatsızlıklarını da tetiklemektedir. Özellikler halk arasın da abur cubur olarak besinler de bulunması hasebiyle birçok rahatsızlıklar göze çarpmaktadır.
Emülgatörlerin bazı gıda sistemlerini etkilediği bilinmektedir. Örneğin gıdalar da ara yüzey filminin oluşmasına sebep olabilirler. Ya da ara yüzey gerilimini arttırabilirler. Nişasta da kompleksin oluşmasını sağlayabilirler. Protein içerisinde etkileşim gösterebilirler. Katı yağlar da kristal etkisi yapabilirler.