Eğitim Epc Nedir? Araçlarda Epc Lambası Ne İşe Yarar, Neden Yanar?

Epc Nedir? Araçlarda Epc Lambası Ne İşe Yarar, Neden Yanar?

25.02.2021 - 01:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji geliştikçe araçlarda kullanılan sistemlerde değişmektedir. Sistemlerin değişmesi konforu beraberinde getirir. Ama aynı zamanda araçların daha komplike yapılar haline dönüşmesine neden olmaktadır. Araçlarda bulunan EPC sistemi de teknoloji ile birlikte araçlara eklenen bir sistemdir. EPC kelime anlamı olarak “Elektronik Power Control.” anlamına gelmektedir. Aracınızda bulunan tüm elektronik aksamların kontrol sistemidir. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Epc Nedir Araçlarda Epc Lambası Ne İşe Yarar, Neden Yanar

EPC sistemi bazı araç markalarında bulunmaktadır. Audi, Seat, Skoda ve Volkswagen marka araçlarda bu donanım kullanılır.

Haberin Devamı

 EPC Nedir? 

 EPC sistemi İngilizce bir ifadenin kısaltması olarak kullanılır. “Elektronik Power Control.” Anlamına gelmektedir. Aracın elektronik aksamının kontrol ünitesi olarak ifade edilir. Araçlarda kontrol panelinde EPC lambası bulunmaktadır. Bazı markalarda bulunan bu sistem, aracınızda elektronik güç kontrolü olduğu anlamına gelmektedir.

 Araçlarda EPC Lambası Ne İşe Yarar?

 EPC lambası yandığı zaman aracın servise götürülmesi gerekmektedir. Bu lamba VAG grubu araçlarda mevcuttur. Bu lamba yandığı zaman sorunun hemen çözülmesi gerekir. EPC araçtaki farklı parçalarla kombine bir şekilde çalışmaktadır.

 Araçlarda EPC Lambası Neden Yanar?

 EPC lambası araçtaki gaz kelebeği lambasında bir sorun olması nedeniyle yanmaktadır. Bunun dışında eğer ABS sisteminde bir sorun varsa yine bu lamba yanacaktır. Ayrıca ESP fren sistemi ile ilgili arızalarda da bu lamba yanmaktadır. EPC lambası yandığında araçta farklı yerlerde sorun olabilir. Araçtaki sorunlar şunlar olabilir;

Haberin Devamı
  • Motordaki sensörlerden birinin arızalanması
  • Motor arızası
  • Gaz kelebeği gövdesinin arızası
  • Fren pedalı anahtarında sorun oluşması
  • Direksiyon sensörü arızası
  • ABS arızası
  • Kablolama sorunları

 Böyle bir sorunla karşılaşıldığında aracın acil olarak servise götürülmesi gerekir. Servise götürmek konusunda gecikilmesi durumunda ise daha büyük arızalar oluşabilir. Aracın fren sistemi devre dışı kalabilir. Motor sisteminde sorun meydana gelebilir. Tüm bu arızalar hayatı tehlike yaratabilecek durumlara yol açabilir.