Eğitim Finlandiya'da Eğitim Sistemi Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?

Finlandiya'da Eğitim Sistemi Nasıldır? Özellikleri Nelerdir?

24.03.2022 - 03:55 | Son Güncellenme:

Finlandiya'da eğitim sistemi, sıklıkla merak edilen konulardan biridir. Özellikle kullanım anlamı bakımından da yüksek önem taşıyan konular arasındadır. Bu bakımdan Finlandiya'da eğitim sisteminin nasıl olduğunu öğrenebilir ve tüm özellikleri hakkında da bilgi sahibi olabilirsiniz. Finlandiya'da eğitim sistemi nasıldır? Özellikleri nelerdir tüm detaylarıyla sizler için derledik.

Finlandiyada Eğitim Sistemi Nasıldır Özellikleri Nelerdir


Finlandiya'da eğitim sistemi 1800'lü yılların sonunda gelişmeye başlamıştır. Finlandiya'da ana dil eğitimin temel taşını oluşturmaktadır.

Finlandiya'da Eğitim Sistemi Nasıldır?

Finlandiya eğitim sistemi örnek olarak gösterilen bir ülkedir. 9 yıllık eğitim zorunludur ve öğrenciler için fırsat eşitliği mevcuttur. Özel okul diye bir kavram olmadığından herkes ücretsiz bir şekilde eğitim almaktadır. Ayrıca dersler günlük olarak en fazla 4, haftalık olarak ise en fazla 20 saat olarak yapılır.

Özellikleri Nelerdir?

Finlandiya'da eğitim tamamen ücretsizdir. Eğitimde fırsat eşitliği vardır ve ev ödevi de verilmez. Okullara ve eğitim kurumlara bisiklet ile ya da yürüyerek gidilir. Tüm sınıflarda ev ortamı vardır ve öğrencilerin özgürlüğü de oldukça önemlidir. Öğrenciler eğitim esnasında kendi öğrenme hızlarında ilerlerler ve öğrenciler bu bilgilerden herhangi bir not almaz.

Günlük okul süresi kısadır ve aynı zamanda Finlandiya'da temel eğitim 9 sene olarak zorunludur. Her yaştan kişilerin eğitimi ücretsiz bir şekilde elde etmesi mümkündür. Finlandiya'da özel okul kavramının olmaması da eğitimde fırsat eşitliği olduğunu gösterir. İsteyen herkes üniversiteye gidebiliyor ve bunun için de toplu sınavlar yerine öz değerlendirme sınavları gerçekleştiriliyor. 9 yıllık eğitim boyunca kişiler ana dil, ahlak eğitimi, sosyal bilimler, tarih, coğrafya, matematik, beden eğitimi, görsel sanatlar, müzik, rehberlik ve ev ekonomisi gibi dersler görürler. Günlük ortalama olarak 4 saatlik dersler vardır ve bu da haftalık olarak en fazla 20 saate denk gelir.