Eğitim Halk Hikayelerinin Özellikleri Ve Bölümleri Nelerdir?

Halk Hikayelerinin Özellikleri Ve Bölümleri Nelerdir?

04.06.2021 - 02:43 | Son Güncellenme:

Halk hikayeleri bir halk edebiyatı ürünüdür. Halk öyküleri de denilen halk hikayelerinin ne olduğunun, halk hikayelerinin bölümleri, özellikleri ve konu ile alakalı çok daha fazla ayrıntıları sizler için derledik.

Halk Hikayelerinin Özellikleri Ve Bölümleri Nelerdir


Halk hikayeleri, toplumsal hafızada yer etmiş ve sözlü kültürde bıraktığı etkiden kaynaklanarak ortaya çıkan halk edebiyatı ürünleridir.

Halk Hikayelerinin Özellikleri Nelerdir?

Halk hikayeleri çeşitli konulara ilişkin olabilir; aşk ve kahramanlık hikayeleri, aşk hikayeleri ya da sadece kahramanlık öyküleri. Zaman içerisinde halkın toplumsal belleğinde yer etmiş bu öyküler halk hikayelerinin konularını oluşturmaktadırlar. Halk hikayeleri nesilden nesle aktarılan ve yer yer masal ve destan özellikleri de gösteren hikayelerdir. Halk hikayelerinin Özellikleri:

Haberin Devamı

Saz şairlerinin, aşıkları halk hikayelerinin yayılıp gelişmesinde çok önemli bir fonksiyonu olmuştur. Çünkü halk hikayeleri nazım-nesir karışık olarak anlatılan hikayelerdir.

İlk Türk halk hikayesi "Dede Korkut Hikayeleri"dir. dede Korkut Hikayelerinde, halk hikayelerinin tüm özellikleri bulunmakta

Halk hikayeleri genel olarak mutlu bir son ile biter.

Masallarda yer alan kalıplaşmış ifadelere genellikle halk hikayelerinde de rastlanmaktadır.

Dede Korkut Hikayeleri halk hikayesinin ilk örneği olarak kabul edilmiştir.

Halk hikayelerinde genellikle dil oldukça basit ve sadedir.

Halk Hikayelerinin Bölümleri Nelerdir?

Halk hikayeleri çeşitli bölümlerden oluşmaktadır. Bu bölümler ise şu şekildedir;

Fasıl: Anlatıcının hikayeden önce dinleyicilere türkü ya da tekerleme söylenen bölüme denilmektedir.

Döşeme: Halk hikayelerinde olayların geçtiği mekanlar ile bölümlere döşeme denilmektedir.

Asıl Konu: Halk hikayelerinde yer alan kahramanın olay öncesinde yaşamı başlayan ve konunun anlatıldığı alan asıl konu bölümü olarak bilinir.

Sonuç ve Dua: Halk hikayeleri sonuç ve dua bölümü ile sona erer. Sonuç ve dua bölümünde aşıklar mutlaka kavuşur.
Efsane: Halk hikayelerinde aşıkların öldükten sonraki hayatta kavuştukları bölümdür.

Konularına Göre Halk Hikayeleri

Halk hikayeleri çoğu zaman konularına göre değişiklik gösterir. Halk hikayeleri aşk, dini temalı kahramanlıklar ve destani halk hikayeleri olarak üç bölüme ayrılmaktadır. Aşk hikayelerinde toplum tarafından en iyi bilinen Kerem ile Aslı, Tahir ile Zühre ve Leyla ile Mecnun gibi efsanevi aşklar anlatılır. Dini temalı kahramanlık hikayelerinde ise hikaye içerisinde yer alan karakterler toplum ve tarihte önemli bir yer tutarlar. Hz. Ali Hikayeleri, Van Kalesi Hikayesi ve Hayber Kalesi Hikayesi buna en güzel örnekler arasında yer almaktadır. Destansı ögeler içeren halk hikayelerine ise Destani Halk Hikayeleri denilmektedir. Köroğlu ve Dede Korkut Hikayeleri de buna en iyi örnekler arasında gösterilebilir.