Eğitim Hiperplazi Nedir? Tıp Dilinde Hiperplazi Ne Anlama Gelir?

Hiperplazi Nedir? Tıp Dilinde Hiperplazi Ne Anlama Gelir?

26.02.2021 - 02:23 | Son Güncellenme:

Hiperplazi hormonal etkilere bağlı bir hastalık olarak tanımlanır. Hiperplazi hücre sayısının artması nedeniyle organın büyümesi durumudur. Hücrelere, daha fazla üretim yapmaları için uyarı gelir. Bunun sonucunda ise bir uyum süreci gelişir. Uyarı sonrası ise hücre sayıları çoğalır ve hücrelerin temeli olan organlar büyümektedir. Hiperplazi ise hormonal bir uyarılma ile oluşmaktadır. İşte, merak edilen tüm detaylar.

Hiperplazi Nedir Tıp Dilinde Hiperplazi Ne Anlama Gelir

Hiperplazi kimi zaman hipertrofi karıştırılmaktadır. Fakat temel olarak ikisi birbirinden farklı tepkilere neden olmaktadır.

Hiperplazi Nedir?

Organ veya doku yapısının hücre oranı arttıkça, hücrelere sinyal gelir. Hiperplazi de bu uyarlar sonucunda uyum sağlar. Bu sinyal sonucu doku veya organlar büyüme eğilimi gösterir. Hiperplazi DNA sentezi yapabilir. Örneğin hamile bir annenin göğüslerinin büyümesi hiperplaziden kaynaklanır. Hiperplazi farklı türlere sahiptir. Hiperplazi bazen hipertrofi ile karıştırılmaktadır. Ama hipertrofi hücre büyüklüğündeki artışa bağlı doku büyümesidir. Hiperplazi ise hücre sayısındaki çoğalma nedeniyle doku büyümesidir.

Tıp Dilinde Hiperplazi Ne Anlama Gelir?

Hiperplazi doku veya organın hücre sayısındaki artışa bağlı olarak artmasına hiperplazi adı verilir. Yağ dokuları ve kilo problemleri ile ilgili kullanılır. Kilo problemlerinin bazıları hiperplazik olarak kabul edilir. Hiperplazik yapıda kilo sorunu olan kişilerin zayıflatılması kolay değildir. Karaciğerin bir kısmı operasyon ile alındığında, hücreler çoğalır ve karaciğerin eski haline dönmesine yardımcı olur.

Bu duruma fizyolojik hiperplazi denmektedir. Patolojik hiperplazi durumu ise hormonların aşırı uyarılması sonucu meydana gelir. Vücutta ortaya çıkan siğillerde hiperplazi sonucu oluşur. Hiperplazi durumunda hücrelere çoğalmaları anlamında uyarılar gelir. Bu uyarılar sonucunda ise ortaya çıkan adaptasyon sürecine hiperplazi denir.

Hiperplazi ise DNA sentezi yapabilme sürecini yürütebilmektedir. Hormonal uyumun sonucunda gelişme gösterirler. Bir süre uyarılar ortana kalkarsa hiperplazi de gerileme süreci yaşanır. Eğer uyarıcılar sona ererse, hiperplaziye maruz kalan organ normal haline döner. Hiperplazi, hipertrofi ile karıştırılabilmektedir. Regl sürecini tamamlayarak, menopoza giren kadınlarda endometrial hiperplazi dönemi yaşanmaya başlar.