09.03.2021 - 15:29 | Son Güncellenme:
İşe önce kollektörün tanımını yapmakla başlayalım. Kollektör, doğru akım motorlarında yani DC olarak bilinen elektrik motorlarında bulunan, bir sargının bobinlerine bağlanmış olan, üzerine çeşitli fırçalar dayanan, birbirinden yalıtılmış halde bulunan levhaların tümüne denmektedir. Bu levhaların dayanıklı ve sağlam olması gerekmektedir.
Kollektör Nedir?
DC motorlarda karşılaştığımız ve motorun hareketli kısmında olan, sargılara gerilim uygulayan, bağlantı elemanı fırçanın temas ettiği levha kollektördür. Bakır veya karbon alaşımında bulunan fırçalar, kollektörlere temas etmektedir. Kollektörlerin birbirlerinden yalıtılmış sert ve ısıya dayanıklı bakır levha olması gerekmektedir. Bu levhaların birleşme işlemi mekanik sıkıştırma adı verilen işlem ile yapılır. Sert bakırdan oluşan bu bakırların ısıya dayanıklı olması da önemli bir etkendir.
Motorda Kollektör Ne İşe Yarar?
Motorlarda gerilimin iletilmesi bu parçalar sayesinde olmaktadır. Statorda üretimi yapılan gerilim kollektöre gelir. Kollektör de bu gerilimi fırçalara aktarır. Fırçalar da bu gerilimi dış devrelere iletir. Böylece motor adı verdiğimiz sistem çalışmaya başlar. Merkezde üretilen gerilim bu parça ile doğrultulur ve fırçalara aktarılır.
Kolektör için hazırlanan bakır dilimlerin arasında yalıtkan maddeler kullanılmaktadır. Bu yalıtkan maddelerin gerilime göre farklılık göstermesi normaldir. Kollektörün çok fazla arıza yapmaması için yapım aşamasının itinalı bir şekilde yapılması gerekmektedir. Rotor adı verilen elemanın sürekli hareket sağlaması gerekmektedir. Bu bağlamda geriliminde kesintiye uğramaması önem arz etmektedir.