Eğitim Logos Nedir? Felsefede Logos Ne Anlama Gelmektedir?

Logos Nedir? Felsefede Logos Ne Anlama Gelmektedir?

01.03.2022 - 16:47 | Son Güncellenme:

Geçmiş yüzyıllarda yaşayan pek çok filozof ortaya attıkları görüşlerle insanlara ışık tutarak onların var olan düşüncelerini değiştirmeyi başarmıştır. Özellikle bazı filozofların düşünüşleri insan hayatı için bir öğreti haline gelmiştir. Logos kavramı da Herakleitos tarafından ortaya atılan bir düşüncenin parçası olmaktadır. Peki, Logos nedir? Felsefede logos ne anlama gelmektedir? İşte, logos kavramının ne olduğu hakkında tüm detayları derledik.

Logos Nedir Felsefede Logos Ne Anlama Gelmektedir

Antik Çağda Yunanlıların en önemli düşünürü Herakleitos olmaktadır. O çağda yaşayan pek çok insan bu filozofun görüşlerine önem vermiştir.

Haberin Devamı

 Logos Nedir?

 Logos kavramı, Eski Yunancada log '' seçmek, kavramak, saymak'' ve us '' söz söylemek, konuşmak fiillerinden türetilmiş bir kelime olarak ifade edilmektedir. Bu kavramın anlamı ilk etapta us ve usa dayanan söz olarak belirtilirken daha sonra uyum, evren yasası ve yasa gibi anlamlarda ifade edilmeye başlanmıştır. Yunan filozoflarından Heraklitos'a ait olan bu düşünce daha sonra pek çok filozofu da etkisi altına almıştır.

 Felsefede Logos Ne Anlama Gelmektedir?

 Logos kavramının felsefedeki yeri Heraklitos'un bu alanda ortaya attığı düşüncelerle ilgili olmaktadır. Heraklitos'a göre insanın ruhunun iki yönü bulunmaktadır. Bu yönlerden ilki duyguların kullanıldığı ve diğer varlıklarla etkileşim halinde olduğu yön olurken diğeri de etkileşimler sonucu elde edilmiş birikimleri anlamayı sağlayan akılcı yön olmaktadır. Heraklitos bu durumu logos kavramı ile açıklanmaktadır. Onun felsefesine göre logos evrenin içinde ve insanın da bir parça olarak ruhunda bulunmaktadır.