Eğitim Makromolekül Nedir, Özellikleri Nelerdir? Makromolekül Çeşitleri Nelerdir?

Makromolekül Nedir, Özellikleri Nelerdir? Makromolekül Çeşitleri Nelerdir?

23.02.2022 - 16:48 | Son Güncellenme:

Makromolekül organizmada görevi olan yapılara verilen isimdir. Makromoleküller vücudun dengesini koruyabilmesi için gereklidir. İnsan vücudu büyük biyolojik moleküler yapıdan meydana gelmektedir. Bu nedenle bu moleküler yapıların özellikleri ve işlevleri merak edilmektedir. Makromoleküler yapıya hepimizin aşinalığı bulunmaktadır. Çünkü bu yapılar şeker, yağ, lipit ve protein olmaktadır. Bunlarla ilgili ayrıntılı bilgi edinilecek pek çok kaynak bulunmaktadır. Makromoleküler nedir merak edilen tüm detayları sizler için derledik.

Makromolekül Nedir, Özellikleri Nelerdir Makromolekül Çeşitleri Nelerdir

Makromoleküler biyolojik moleküllere verilen isim olmaktadır. Vücut dengesini korumak için kişiye yapı taşları sağlamaktadır.

Makromoleküler Nedir?

Makromoleküler sistem vücudun temel yapı taşlarıdır. Karbonhidratlar, yağlar, proteinler ve lipitlerden meydana gelmektedir. Ama bunun dışında da moleküller bulunmaktadır. İnsan bünyesinde pek çok işlevi bulunmaktadır. Küçük yapı taşlarına monomer denmektedir. Bu monomerler birleşerek büyük moleküller meydana gelmektedir. Aminoasitler birleşerek proteinleri oluşturmaktadır.

Makromolekül Özellikleri Nelerdir?

Makromolüker karbonhidrat, protein, nükleik asit ve yağ olarak tanımlanmaktadır. Her bir yapının farklı bir görevi bulunmaktadır. Karbonhidratların en temel işlevi enerji depolamaktadır. Nükleik asitler ise protein yapmak için gerekli olan bilgiyi depolamaktadır. Bu sistem içinde en büyük görev ise proteinler olmaktadır. Proteinler yapısal destek sağlamanın yanında, katalizör görevi görürler. Organizma içindeki sinyalleri alarak sistemin sürekliliğini sağlarlar.

Makromolekül Çeşitleri Nelerdir?

Makromolekül çeşitleri öncelikle organik ve inorganik diye ayrılmaktadır. Organik moleküller;

Haberin Devamı

Nükleik asit _ DNA, RNA

Lipitler

Proteinler

Karbonhidratlar

İnorganik makromoleküller ise;

Grafen

Karbon nanotüpler olmaktadır.