EğitimMetagenez Nedir, Hangi Canlılarda Görülür? Metagenezin Özellikleri Nelerdir?

Metagenez Nedir, Hangi Canlılarda Görülür? Metagenezin Özellikleri Nelerdir?

26.03.2021 - 15:56 | Son Güncellenme:

Metagenez biyolojinin önemli konularından biridir. Bu sebeple bu terim internet üzerinden sürekli araştırılmaktadır. Biyoloji ile ilgilenen kişilerin metagenez terimini bilmesi oldukça önemlidir. Metagenez nedir, hangi canlılarda görülür? Metagenezin özellikleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Metagenez Nedir, Hangi Canlılarda Görülür Metagenezin Özellikleri Nelerdir

 Bazı canlılarda metagenez görülebilmektedir. Bu sebeple terimin anlamı insanlar tarafından merak edilmektedir. Bilindiği gibi bazı canlılarda eşeyli, bazı canlılarda ise eşeysiz üreme görülür. Ancak bazı canlılarda eşeyli üremenin ardından eşeysiz üreme görülebilmektedir. İşte bu durum metagenez olarak isimlendirilmektedir.

Haberin Devamı

 Metagenez Nedir, Hangi Canlılarda Görülür?

 Metagenez bazı bitkilerde ve hayvanlarda görülebilir. Bu üreme çeşidinde bir nesil eşeysiz olarak çoğalırken ondan sonraki nesil eşeyli bir şekilde üreyebilmektedir. Metagenez olayında bir organizmanın yaşam döngüsünde bir eşeyli üreyen diğeri de eşeysiz olarak üreyen iki birey oluşmaktadır.

 Canlıların eşeyli üremelerinin devamında eşeysiz üremelerinin gerçekleşmesi metagenez olarak ifade edilmektedir. Denizanası, mantarlar, bazı çiçeksiz bitkiler, plazmodyumlar metagenez üreme çeşidi ile üremektedir. 

 Metagenezin Özellikleri Nelerdir?

 Metagenez de eşeyli üremeyi eşeysiz üreme takip etmektedir. Bu tür canlılarda iki farklı döl bulunur. Bunlardan biri gametlerden oluşurken diğeri ise sporlardan meydana gelmektedir. Bu şekilde üreyen canlılara karayosunu verilebilir. Bu bitkilerde esas bitki monoploittir. Zigot da ondan oluşmuş olan sperotif bitki diploittir.

Haberin Devamı

 Sporotifler sporların oluşumunu sağlar. Bu durum eşeyli üremedir. Gametofit ise gamet oluşumunu sağlar. Bu da eşeyli üreme şeklidir. Bu şekilde üremeye eğrelti otlarının üremesi gösterilebilir.

 Su Yosunlarında metagenez.

Su yosunları genellikle gametofit döl şeklini barındırır.

Gametofitler öncelikle mitoz bölünme geçirirler. Böylece yumurta ile sperm hücreleri oluşur. Bu durum izo gamet olarak isimlendirilmektedir.

Oluşan sperm ve yumurta hücreleri döllenir ve zigot meydana gelir.

Meydana gelen zigot mayoz bölünme geçirerek sporları meydana getirir.

Oluşan sporlar tekrar bir mitoz bölünme geçirir. Bu şekilde yeni gametofit bireyler meydana gelir.