Eğitim Musammat Gazel Nedir, Özellikleri Nelerdir? Musallat Gazel Örnekleri Nelerdir?

Musammat Gazel Nedir, Özellikleri Nelerdir? Musallat Gazel Örnekleri Nelerdir?

26.03.2021 - 16:35 | Son Güncellenme:

Klasik Türk Edebiyatı, Divan Edebiyatı ismi ile de bilinmektedir. Burada yer alan şiir türlerinden biri de gazeldir. Gazel de kendi içerisinde farklı türlere ayrılmıştır. Musammat Gazel de bunlardan biridir. Musammat Gazel nedir, özellikleri nelerdir? Musallat Gazel örnekleri nelerdir? İşte, bilinmesi gereken tüm detaylar.

Musammat Gazel Nedir, Özellikleri Nelerdir Musallat Gazel Örnekleri Nelerdir

 Gazel şiir türünün kökeni Arap edebiyatına dayanır. Ancak Türk şairlerinin de oldukça güzel gazel eserleri bulunmaktadır. Gazel şiirleri, Arap edebiyatından, Türk edebiyatına geçmiş olan bir tür olarak bilinir?

Haberin Devamı

 Musammat Gazel Nedir, Özellikleri Nelerdir?

 Gazel kelimesi, Arapça kökenlidir. Bu sözcük kadınlar ile kurulmuş olan ilişkideki sevgi anlamına gelmektedir. Gazel şiirlerinde içki, güzellik, aşk ve kişilerin hayran olduğu şeyler geçmektedir. 

 Gazeldeki kafiyeler tek türdedir. Nazım şeklinde kafiye bulunmaktadır. Gazeller ilk başlarda kasideler gibi bölümlerden oluşsalar da 7. yüzyıl dolaylarında gazel başlığı ile şiir şeklinde yazılmaya başlamışlardır.

 Gazellerde ilk beyit matla olarak isimlendirilmektedir. Matlanın ardından gelen bölüm Hüsn-i matla olarak isimlendirilmektedir. Gazellerde son beyitler ise makta olarak adlandırılmaktadır. Gazellerdeki en güzel beyitlere Beytül gazel ya da Şah Beyit ismi verilmektedir.

Haberin Devamı

 Türk Edebiyatındaki gazel türleri çeşitlidir. Bunlar

Gazel-i Muvaşşah

Musammat Gazel

Na-tamam Gazel

Müşterek Gazel

Mükerrer Gazel

Müzeyyel Gazel

Mülemma Gazel

Musammat gazeller iç kafiye ile yazılan gazel türleridir. İç kafiyelerin bölünmesi ile murabba ortaya çıkmaktadır. 

 Musallat Gazel Örnekleri Nelerdir?

 Musammat gazellerin mısranın ortasında kafiye bulunmaktadır. Bu kafiyeler dörtlük olarak da isimlendirilmektedir. Kafiye düzenlerinde aa, ba, ca, da, ea, fa olarak ifade edilmektedir. Musammat gazellerde dize içerisinde iç uyak bulunur. Sonunda ise kendi arasında uyaklı gazel yer almaktadır. 

 Beni candan usandırdı cefadan yar usanmaz mı

 Felekler yandı ahımdan muradım şem-i yanmaz mı

 Şeb-i hicran yanar canım döker kan çeşm-i giryanım

 Niçin kılmaz bana derman beni bimar sanmaz mı