Eğitim Müstahsil Makbuzu Nedir? Ne İşe Yarar Ve Nasıl Düzenlenir?

Müstahsil Makbuzu Nedir? Ne İşe Yarar Ve Nasıl Düzenlenir?

16.06.2021 - 02:35 | Son Güncellenme:

Makbuz alıcı ve satıcı arasında alışveriş sonrasında düzenlenerek satıcının alıcıya verdiği belge olarak ifade edilebilir. Kelime anlamı olarak alındı manasına gelmekte olan makbuz kelimesi, alışverişlerden sonra mal alındığına dair verilmektedir. Müstahsil makbuzu da makbuz çeşitleri arasında bulunmaktadır. Müstahsil makbuzu nedir? Ne işe yarar ve nasıl düzenlenir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Müstahsil Makbuzu Nedir Ne İşe Yarar Ve Nasıl Düzenlenir


Müstahsil makbuzu, bir makbuz çeşididir. Çiftçiler arasında kullanılmakta olan müstahsil makbuzu defter tutan çiftçiler ve defter tutmayan çiftçiler arasında düzenlenen bir belge olarak ifade edilebilir. Müstahsil makbuzu çiftçiler arasında düzenlenmektedir.

Müstahsil Makbuzu Nedir?

Müstahsil makbuzu, ticari bir belge olarak bilinmektedir. Müstahsil makbuzunun defter tutan çiftçilerin defter tutmayan çiftçilerden aldıkları ürünler için düzenlenmekte olan bir makbuzdur. Hazırlanan belge iki nüshadan oluşmaktadır. Müstahsil makbuzunun orijinali çiftçide kopyası işe işletmecide kalır. Müstahsil kelimesi, Arapça kökenli bir kelimedir. Kelime anlamı ise üretici olarak bilinmektedir.

Ne İşe Yarar ve Nasıl Düzenlenir?

Müstahsil makbuzu, defter tutmayan çiftçiler tarafından fatura niteliğine geçen bir belgedir. Defter tutan ve defter tutmayan çiftçiler arasında yapılan alışverişlerde müstahsil makbuzu düzenlenir. Müstahsil makbuzu iki taraflı olarak düzenlenmektedir. Bir tarafta satıcı veya üretici olarak ifade edilebilecek olan çiftçi yer alır. Diğer tarafta ise defter tutan tüccar, çiftçi veya tüccar yer almaktadır. Ürünü satan kişinin verebileceği ticari bir belge bulunmadığı için, satıcının müstahsil makbuzunu imzalaması gerekmektedir.

Müstahsil makbuzu düzenlenirken üzerinde;

Haberin Devamı

Makbuz tarihi

Malı alan kişinin adı, soyadı, unvanı ve adresi yer almalıdır.

Malı satan kişinin adı, soyadı ve adresi yer almalıdır.

Satılan malın bedeli, miktarı ve cinsi de makbuz da yer almalıdır.

Müstahsil makbuzunun kişinin isteğine göre noterlerden veya anlaşmalı matbaalardan temin edilmesi mümkündür.