Eğitim Ne Kutsal Ne Roma Ne De İmparatorluk Sözü Kime Aittir?

Ne Kutsal Ne Roma Ne De İmparatorluk Sözü Kime Aittir?

03.06.2021 - 15:11 | Son Güncellenme:

Tarih kitaplarının içerisinde yer alan en önemli imparatorluklardan bir tanesi de Kutsal Roma Germen İmparatorluğudur. Bu imparatorluk çok sayıda ve önemli özelliklere sahip olan olayları bünyesinde barındırmıştır. Hatta bu imparatorluk için söylenen o meşhur cümleyi duymuş olabilirsiniz. “Kutsal Roma İmparatorluğu artık ne kutsaldır, ne Romalıdır ne de imparatorluktur." şeklinde kitaplarda yer alan sözün kimin tarafından söylendiğini ve bu imparatorluğun nasıl bir özelliğe sahip olduğunu sizler için derledik.

Ne Kutsal Ne Roma Ne De İmparatorluk Sözü Kime Aittir

 Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu, kurulmuş olduğu ve yıkıldığı seneler olan 962-1806 seneleri arasında toplam 844 sene boyunca tarih kitaplarına konu olmuş ve Orta Avrupa’da hüküm sürmüş bulunan monarşik yapıdaki bir Alman Krallığını ifade eder.

Haberin Devamı

 Kutsal Roma Germen İmparatorluğu Nedir?

 Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, Büyük Otto’nun kuruculuğu kapsamında 962 senesinde Cermanya, Bourgognu ve İtalya'yı kadar olan bir bölgede kurulmuş bulunan ve Batı Roma İmparatorluğu’nun mirasçısı olunduğuna inanılan bir krallıktır. Çok uzun süren bir saltanat döneminin ardından 1806 senesinde imparatorluk sona ermiştir.

 Büyük Otto, 2 Şubat 962 senesinde taç giymiş fakat II. Konrad dönemi içerisinde İmparatorluk Latince şekilde “Romanorum İmperium” olarak isimlendirilmeye ve terminoloji alanına konu olmaya başlamıştır. Daha sonra Büyük Otto 962 senesinde taç giydiği esnada Alman Kralı olarak seçilmesine karşın pek çok tarihçi tarafından ise ilk Kutsal Roma Cermen İmparatoru şeklinde kabul edilmiştir.

Haberin Devamı

 Bu durumda ilk Roma İmparatoru ise Şarlman’dır. Cermen İmparatorluğunun en son kralı II. Franz, Napolyon Savaşları esnasında tahtından vazgeçmiştir ve 1806 senesinde İmparatorluğun hâkimiyetini sona erdirmiştir.

 Ne Kutsal Ne Roma Ne De İmparatorluk Sözü Kime Aittir?

 Kutsal Roma Germen İmparatorluğu, 843 senesinde Verdun Anlaşması ile birlikte Almanya, Burgonya ve İtalya'da kurulmuş olan ve 1806 senesinde Napolyon Savaşlarının beraberinde yıkılmış olan Orta Avrupa içerisinde 963 yıl kadar hüküm sürmüş bulunan bir imparatorluğu ifade eder.

 Bahsedilen bu imparatorluk en geniş olan sınırlarına erişebildiğinde İsviçre, Almanya, Lüxemburg, Slovenya, Liechtenstein, ,Çek Cumhuriyeti, Belçika, Hırvatistan, , Hollanda ve Avusturya'nın bütününü ve buna ek olarak Polonya ile İtalya ve Fransa'nın bir kısmını kapsamaktaydı. Kutsal Roma Germen İmparatorluğu çöküş sürecine girdiği sırada ise Voltaire tarafından "Kutsal Roma İmparatorluğu artık ne kutsaldır, ne Romalıdır ne de imparatorluktur." şeklinde ifade edilmiştir.