Eğitim Newton'un Hareket Yasaları Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

Newton'un Hareket Yasaları Nelerdir? Kısaca Konu Anlatımı

23.03.2022 - 16:23 | Son Güncellenme:

Newton Hareket yasası maddenin özellikle davranışlarını gösterir. Günümüzde hala fiziğin temeli olarak geçerli olan önemli yasalar içerisinde yer alır. Peki, Newton'un hareket yasaları nelerdir detayları ile derledik.

Newtonun Hareket Yasaları Nelerdir Kısaca Konu Anlatımı

Cisimlerin birbirine karşı davranışları ve etkileri Newton Hareket yasası üzerinden ele alınır. Özellikle birçok matematiksel ve fiziksel işlemin temel unsurları içerisinde gelir. Bununla beraber öğrencileri mutlaka bilmesi gerektiği en önemli ve temel fizik kuralları arasında bulunmaktadır.

Newton'un Hareket Yasaları Nelerdir?

Bir cismin kuvvet uygulanması ile beraber yaşanabilecek olası hareket Newton hareket yasaları üzerinden ele alınır. Özellikle Yüzyıllar önce bilimsel açıdan devrim niteliğinde öne çıkan Newton hareket yasaları, aynı zamanda Newton kanunları olarak da bilinir. Bu bağlamda Newton hareket yasaları üç farklı yasa üzerinden ön plana çıkar.

- Duran ya da düzgün hareket halinde olan bir cisme, hiçbir kuvvet müdahale etmediği sürece aynı düzende ki hareketine devam eder.
- Herhangi bir cismin net kuvvet tarafından üretilen ivmesi, net kuvvet ile doğru ve cismin ağırlığı ile ters orantılıdır.
- Her etki için eşit ve zıt yönde etki oluşur.

Bu şekilde yukarıda verilen 3 farklı Newton hareket yasaları ile beraber fiziğin temeli oluşur. Bu kanunlar uzay ve evren üzerinden ele bakıldığında değişmez kurallardır. Bu kurallara bağlı olarak gün içerisinde madde hareket eder ve Fizik ile matematik üzerinden işlemler ele alınır.

Newton'un Hareket Yasaları Kısaca Konu Anlatımı

Dünya çapında gelmiş geçmiş en büyük Bilim insanlarından biri olarak Isaac Newton öne çıkar. Özellikle bilim dünyasına kalkmış olduğu temel kurallar, günümüzde hala geçerliliğini korumakta ve kullanılmaktadır. Döneminde bir devrim yaratmış olan Newton, özellikle hareket yasaları ile ön plana çıkar. Bilinen bu hareket yasaları madde üzerinden yaşanan etkiyi gösterir. Yani etki-tepki kapsamında fiziğin vazgeçilmez yasalarını oluşturmuştur. Genel olarak nesneler dururken, hareket ederken ya da kuvvetler üzerine etki ettiği vakit nasıl davrandığını gösterir. Bu etki ve davranış üç farklı yasa üzerinden ele alınır. Böylece değişmez kanunlar Newton'un hareket yasaları olarak belirlenmiştir.

Newton'un Hareket Yasalarının Önemi

Maddenin bir etki karşısında nasıl davrandığını kesin olarak gösteren unsur Newton hareket yasalarıdır. Sonuç olarak bu yasaya bağlı kalmak suretiyle pek çok farklı teknolojik yanıt bilimsel devrim gerçekleşmiştir. Aynı zamanda günlük yaşamda kullanılan birçok öğe, Newton'un hareket yasalarına bağlı şekilde gerçekleşir. Bu sebepten dolayı Newton hareket yasaları büyük bir öneme sahiptir.