02.04.2021 - 03:04 | Son Güncellenme:
Okuma türleri edebiyat alanı için önemli olmakla birlikte her açıdan faydalı bir konudur. Bu yüzden okuma türlerini doğru ve detaylı bir şekilde öğrenmenin faydaları vardır.
Okuma Türleri Nelerdir?
Okuma türleri edebiyat içerisinde 7 ana başlığa ayrılmıştır. Bu okuma türlerinin farklı özelikleri ve kendilerine has tanımları vardır.
- Sessiz Okuma Türü
- Sesli Okuma Türü
- Göz Atarak Okuma Türü
- Özetleyerek Okuma Türü
- Not Alarak Okuma Türü
- İşaretleyerek Okuma Türü
- Tahmin Ederek Okuma Türü
Okuma Türleri ve Özellikleri
1. Sessiz Okuma Türü
Sessiz okuma türünde okuyucu, okuma işlemini sessiz bir şekilde yapar. Sessiz bir şekilde yapılan okumanın sadece göz ile yapılması lazımdır. Okuma sırasında okunacak metin göz takibi yapılarak sessiz bir şekilde okunur.
2. Sesli Okuma Türü
Sesli Okuma yapmak için okumayı sesli olarak gerçekleştirmek gerekmektedir. Bu okuma türünde dinleyicinin ilgisi daha çok çekilmektedir.
3. Göz Atarak Okuma Türü
Göz atarak okuma yaparken metnin detaylarına girilmez. Metnin sadece ana hatlarıyla okunması lazımdır. Bu tip okumalara göz atarak okuma adı verilir.
4. Özetleyerek Okuma Türü
Özetleyerek okuma yapmak için metin hakkında önceden bilgi sahibi olmak lazımdır. Bu sayede dinleyiciye hazırlanan sorular ile metnin özeti okunmuş olur.
5. Not Alarak Okuma Türü
Okuma sırasında bilgilerin daha akılda kalıcı olmasını sağlamak için not alma yöntemi kullanılır. Not alma yöntemi ile okuma yapmak metnin daha net bir şekilde anlaşılmasına yardımcı olur.
Not alarak okuma yapılırken dinleyiciye meyin hakkında çeşitli bilgiler verilebilir. Bu sayede verilen bilgilerin daha kalıcı olması amaçlanmaktadır.
6. İşaretleyerek Okuma Türü
İşaretleyerek Okuma yapmak için metin okunurken gerekli görülen yerlere işaret koymak lazımdır. İşaret koyarak okuma yapılırken metinden özet çıkarmak daha da kolaylaşmaktadır. Çünkü, metin okunurken önemli yerler işaretleniyor. Bu önemli yerler metin hakkında net fikirler edinmenize kolayca yardımcı olabilir.
7. Tahmin Ederek Okuma Türü
Tahmin ederek yapılan okumada bazı bilgiler ışığında metin önceden tahmin edilmeye çalışılır. Bunun nedeni ise okumayı daha ilgi çekici bir hale getirmektedir. Dinleyiciye çeşitli sorular sorulabilir veya bazı bilgiler verilebilir. Bu sorular ve bilgiler ile tahmin etme süreci başlar.