Eğitim Periferik Yayma Testi Nedir, Neden Yapılır? Periferik Yayma Testi Ne Zaman Çıkar?

Periferik Yayma Testi Nedir, Neden Yapılır? Periferik Yayma Testi Ne Zaman Çıkar?

24.03.2021 - 01:47 | Son Güncellenme:

Laboratuvarlarda tanı yapabilmek için bazı testler yapılıyor. Bu testlerden biri de periferik yayma testidir. Periferik yayma testinin neden yapıldığı ve ne için yapıldığı merak edilen konulardan biridir. Özellikle kişiler bu testin ne zaman yapıldığını merak ederek araştırmalar yapabiliyor. Periferik yayma testi nedir, neden yapılır? Periferik yayma testi ne zaman çıkar? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Periferik Yayma Testi Nedir, Neden Yapılır Periferik Yayma Testi Ne Zaman Çıkar

Periferik yayma testi, bir hematoloji testi olarak biliniyor. Aynı zamanda bu test, bazı hastalıkların tanısında oldukça etkili bir yöntemdir.

Periferik Yayma Testi Nedir? Neden Yapılır?

Hastalıklar için yapılan bazı testler bulunuyor. Bu testler sayesinde kişilerde oluşan hastalığın tanısı kolayca yapılabiliyor. Özellikle periferik yayma testi, pek çok kişi tarafından bilinmese de tanı koyma konusunda oldukça başarılı bir test türüdür. Kan üzerinde yapılan bu testlerle, kişilerde oluşan hastalıklar ortaya çıkartabiliyor.

Oldukça etkili ve yanılma payı düşük olan bu test türü, her doktor tarafından talep edilebiliyor. Özellikle farklı kan hastalıklarının tespitinde çok tercih ediliyor. Lösemi ve anemi gibi ciddi hastalıklar bu testle tespit edilebiliyor. Tanı dışında, hastanın tedaviye cevap vermesiyle alakalı bazı bilgiler de verebiliyor.

Periferik Yayma Testi Ne zaman Çıkar?

Periferik yayma testi ucuz olması nedeniyle çok tercih ediliyor. Üstelik kan sayısı tespitini kolayca yapabilen bir test türüdür. Bu test türünün sonucu yaklaşık 7 ile 10 gün arasında çıkıyor. Her ne kadar test türü olsa da, hastalığın evrelerini de tespit edebiliyor. Eğer tedavi uygulanan bir kişide iyileşme görülüyorsa, bu testle iyileşme durumu da ortaya çıkabiliyor. Hem kolay hem de pratik olması nedeniyle çok kullanışlı olan bir test türüdür. Pek çok hastanede bu test türü tercih edilerek, tanı ve tedavi sürecinin tespit edilmesi yapılabiliyor.