Eğitim Prompt Yöntemi Nedir, Ne İşe Yarar? Prompt İşe Yarar Mı?

Prompt Yöntemi Nedir, Ne İşe Yarar? Prompt İşe Yarar Mı?

24.05.2022 - 16:59 | Son Güncellenme:

Konuşma bozuklukları alanında yaşanan gelişmeler ile ilgili tedavi yöntemlerinden birisi de PROMPT olmaktadır. Konuşma becerisini kazanamayan veya konuşmayı öğrenemeyen kişilerde uygulanan bu yöntem son yıllarda sıklıkla araştırılmaktadır. Peki PROMPT yöntemi nedir, ne işe yarar? PROMPT işe yarar mı? PROMPT adı verilen yöntem ile ilgili merak edilenleri detaylıca derledik.

Prompt Yöntemi Nedir, Ne İşe Yarar Prompt İşe Yarar Mı

 PROMPT son zamanların en sık araştırılan tedavi yaklaşımlarından birisi olmaktadır. Açılımı Prompts for Restructuring Oral Muscular Phonetic Targets olan PROMPT ses çıkarma fonksiyonu olan ağız ve çevre kaslarının yeniden harekete geçirilmesi olarak Türkçeye çevrilmektedir. 

Haberin Devamı

 PROMPT Yöntemi Nedir?

 PROMPT konuşma bozukluklarının tedavisinde uygulanan bit yöntemdir. Konuşma terapisinde geleneksel yöntemlerden istenilen faydanın alınmaması sebebiyle 1970 yılında konuşma kaslarının geliştirilmesine yönelik olarak geliştirilmiş PROMPT tedavi yöntemi uygulanmaya başlanmıştır. Bu teknik ile konuşma ile ilgili olduğu bilinen kasların sıralı şekilde baskı yapılması sağlanarak konuşma hedeflenmektedir.

 PROMPT Yöntemi Ne İşe Yarar?

 PROMPT yönteminde amaç kişilerin konuşması ile ilgili olan kaslarına sırası ile temasta bulunarak konuşmayı kolaylaştırmaktır. Burada terapist her sesin doğru ve akıcı olarak kullanımının sağlanması amacıyla boyun, çene, dil ve dudak gibi alanlara düzgün tutuş ve kullanım şekli sağlamaktadır.

Haberin Devamı

 PROMPT İşe Yarar mı?

 PROMPT tekniği alanında uzman olmuş ve bu alanda eğitim almış kişiler tarafından uygulanmaktadır. Bu tekniğin eğitimi ise sadece konuşma ve dil terapistlerine verilmektedir. Bu yöntemin farklı konuşma bozuklukları üzerinde olumlu yönden etkisi olduğu bilinen pek çok veri bulunmaktadır.

 Hem çocuk hem de yetişkinlerde kullanılan bu yöntemin otizm başta olmak üzere hiç konuşamayan çocuklarda da kullanıldığı bilinmektedir. Ayrıca apraksi ve fonolojik bozukluk gibi seslerin doğru sıralanması ile ilgili problemlerin yaşandığı konuşma bozukluklarında PROMPT yönteminin başarılı sonuçlar verdiği de bilinmektedir.