Eğitim Rejenerasyon Nedir, Özellikleri Nelerdir? Rejenerasyon Örnekleri Nelerdir?

Rejenerasyon Nedir, Özellikleri Nelerdir? Rejenerasyon Örnekleri Nelerdir?

15.03.2021 - 03:53 | Son Güncellenme:

Rejenerasyon biyolojinin önemli konularından bir tanesidir. Bu konu oldukça ilginç ve dikkat çekici olması nedeni ile çoğu kişi tarafından araştırılan konulardan bir tanesidir. Rejenerasyon nedir, özellikleri nelerdir? Rejenerasyon örnekleri nelerdir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Rejenerasyon Nedir, Özellikleri Nelerdir Rejenerasyon Örnekleri Nelerdir

Rejenerasyon çeşitli canlılarda kopan dokuların belli bir sürede tekrar yenilenmesine verilen isimdir. Bir dokunun çeşitli sebepler nedeni ile kaybedilmesi sonucunda, bu bölgedeki dokuların tekrardan kendilerini yenileme işlemine rejenerasyon ismi verilmektedir.

Rejenerasyon Nedir, Özellikleri Nelerdir?

Bir takım canlılarda dokuların çeşitli nedenler ile ölmesi ya da yok olması durumlarında yeniden bu dokuların inşa edilmesine rejenerasyon ismi verilmektedir. Bazen de canlıların vücutlarından kopan parçalar gelişim göstererek yeni bir canlıya dönüşür. Bu durum ise rejenerasyon ile üreme olarak adlandırılmaktadır.

Memeli hayvanlar ile kuşlarda rejenerasyonlar dokularla sınırlı iken, semender, kertenkele, yengeç gibi canlılar organ düzeyinde rejenerasyon yapabilme yeteneğine sahiptir.

Rejenerasyon Örnekleri Nelerdir?

Haberin Devamı

Deniz yıldızı kopan kol yerine yenisini rejenerasyon ile yapabilmektedir. Bazen de kopan kol merkezi diskten pay aldığı zaman gelişerek yeni bir birey oluşturabilmektedir.

Planarya, rejeneresyon ile üremektedir. Bir planaryanın ortasından bir parça aldığınız zaman bu parça bir baş be kuyruk geliştirip yeni bir bireye dönüşebilmektedir.