Eğitim Sosyal Politika Nedir? Kısaca Sosyal Politika Konu Anlatımı

Sosyal Politika Nedir? Kısaca Sosyal Politika Konu Anlatımı

09.06.2021 - 15:03 | Son Güncellenme:

Sosyal politika terimi sıklıkla duyulan terimlerden biridir. Ancak çoğu kişi kavramın anlamını bilmediği için konu ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Sosyal politika nedir? Sosyal Politika konu anlatımı ile ilgili bilgiler nelerdir? İşte, tüm detaylar.

Sosyal Politika Nedir Kısaca Sosyal Politika Konu Anlatımı

Devletlerin toplumların refahları ile sosyal korumalarını sağlamak için uygulamış oldukların politikaların tamamı sosyal politika olarak isimlendirilmektedir. Refah ile refah dağılımı ile alakalı tedbirlerin tamamı sosyal politika olarak ifade edilmektedir.

Sosyal Politika Nedir?

Sosyal politika konusu üzerinde çok fazla tartışılan konulardan bir tanesidir. Kıta Avrupa'sında kavram sosyal politika olarak bilinmektedir. Kuzey Amerika'da ise sosyal refah politikası olarak bilinmektedir. Bir takım yazarlar bu iki kavramında aynı anlamı ifade ettiğini savunmaktadır. Bazı yazarlar ise sosyal politikanın anlamının çok daha geniş olduğunu ifade etmektedir.

Titmuss'un tanımına göre sosyal politika, emekliler, kadın ve çocuklar, çalışan sınıflar gibi toplumdaki zayıf grupların fayda ve de refahlarının sağlanması için bir araç olarak tanımlamıştır. Bunun yanında sosyal politikayı zenginden fakire doğru bir gelir transferi olarak nitelemektedir.

Marshall'a göre sosyal politika; hizmet ve bunun yanında gelir elde etmek için vatandaşların refahına doğrudan etki eden hükümet politikaları şeklinde ifade edilmektedir.

Sosyal politika tanımının genişletilmesi mümkündür. Fakat her tanımın ortak bir takım özellikleri bulunmaktadır. Bunlar;

Haberin Devamı

Vatandaşlara refah sağlama amacının olması

Politikaların gelirlerin yeniden dağılımı için önlemler bulundurması

Sosyal politika önlemlerinin uygulanması için çoğunlukla devlete görevler verilmiş olması şeklindedir.

Sosyal politikalar, devlet politikası olarak da ifade edilebilmektedir. Sosyal politikaların gelişimi insan haklarının ve demokratik hakların gelişimi ile bunun dışında pek çok değişkene de bağlı olarak ilerlemektedir. Sosyal politikalar, devlet ideolojisi, toplumun gelişmişlik düzeyi gibi içeriklere göre de değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple bu kavramın her dönemi kapsayacak bir şekilde tanımlanması mümkün değildir.