Eğitim Supine Pozisyonu Nedir, Hangi Durumlarda Verilir?

Supine Pozisyonu Nedir, Hangi Durumlarda Verilir?

03.06.2021 - 04:29 | Son Güncellenme:

Özellikle ameliyatlarda hastaların, dolaşım, solunum ve reflekslerinin uyarılması gibi faaliyetler için uygulanan cerrahi girişimler içerisinde hastaların ideal pozisyonlara göre yatırılması gerekir. Bu pozisyonlardan birisi de supine pozisyonudur. Supine pozisyonunun daha kolay anlaşılabilmesi için bu pozisyonun detaylarını derledik.

Supine Pozisyonu Nedir, Hangi Durumlarda Verilir


Supine pozisyonu herkes tarafından bilinmesi gereken ve herkese lazım olan bir pozisyondur. Özellikle hastaneler içerisinde kullanılan bu pozisyon önemli bir yapıya sahiptir. Doktorların veya hemşirelerin yapmasını gerektiren çoğu işlem, kişilerin bu pozisyon içerisindeyken yapılmasını gerektirir.

Supine Pozisyonu Nedir?

Supine pozisyonu, sırt üstü pozisyonu olarak da bilinir. Kişilerin gerekli olan işlemlerin gerçekleştirilebilmesi için sırt üstü bir biçimde ve sabit durmasını ifade eder.

Supine Pozisyonu Hangi Durumlarda Kullanılır?

Baş, yüz, boyun, göğüs bölgesi, koltuk altı, kalp, karın, bacak ve kol muayenelerinde, hareket etmekte zorlanan ya da yatağa bağımlı olan hastalarda, bazı ilaç uygulama işlemlerinin içerisinde supine pozisyonu sık sık tercih edilir.

Supine Pozisyonu Nasıl Olmalıdır?

Hastanın vücut bölümleri, sanki hasta ayakta ve dik bir pozisyondaymış gibi bir görünüm ortaya çıkar. Başın altına konmuş olan bir yastık ile baş, omuzlar ve boyun desteklenir. Bu pozisyon vücudun şeklinin korunmasını sağlar.

Supine pozisyonu Hangi Ameliyatların İçerisinde Kullanılır?

Supine pozisyonu; abdomino torasik, abdominal ile genellikle alt ekstremite ameliyatlarının içerisinde kullanılır. Vücut bölümlerine bakılarak farklı şekillerde uygulanan bir pozisyondur.

Ameliyatlarda Hasta Supine Pozisyonu İle Nasıl Yatırılır?

Hasta sırt üstü olacak bir pozisyonda yatırılır ve kolları yanda kalır. Avuç içleri yukarıda veya vücuda doğru dönük bir şekilde bırakılır. Dirsekler kol bandı ile desteklenmemişse pedler ile destek sağlanır. Bacaklar ise, baş ve omurga ile aynı hizada olacak şekilde yerleştirilir. Dizlerin yukarı kısmından hastaya emniyet kemeri takılır. Lomber eğim ve başın altına küçük yapıda olan yastıklar konulur. Basıyı önleyebilmek için topukların altına yastık yerleştirilir. Bilek rulosu veya simit konur. Ayak tabanları ayaklıklar ile veya yastıkla desteklenir.