Eğitim Tahrir Defteri Nedir? Osmanlı'da Tahrir Defteri Neden Kullanılmıştır?

Tahrir Defteri Nedir? Osmanlı'da Tahrir Defteri Neden Kullanılmıştır?

09.06.2021 - 15:09 | Son Güncellenme:

Tahrir defteri Osmanlı Devleti döneminde kullanılmıştır. Tahrir kelime anlamı olarak kaydetme, deftere geçirme anlamlarına gelmektedir. Osmanlı'nın maliye teşkilatında bu defter farklı dönemlerde kullanılmıştır. Tahrir defteri nedir? Osmanlı'da tahrir defteri neden kullanılmıştır? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Tahrir Defteri Nedir Osmanlıda Tahrir Defteri Neden Kullanılmıştır

Osmanlı devletinin tahrir siteminin kendi içerisinde bir düzeni bulunmaktadır. Osmanlı döneminden günümüze kadar gelmiş olan en eski kayıtlar 1431 yılına dayanmaktadır. Bu dönemdeki Arvanid Sancağı Defteri ile bir takım belgeler günümüze kadar gelmiştir.

Tahrir Defteri Nedir?

Tahrir kelime anlamı olarak yazma, kompozisyon, kitabet anlamlarına gelmektedir. Osmanlı Devleti zamanında tımar sisteminin görüldüğü eyaletlerde yapılan sayımlar tahrir olarak isimlendirilmektedir. Tahrir, Mısır, Roma gibi ülkelerde vergiler ile vergi nüfusu potansiyellerinin kayıt edilmesi amacı ile kullanılmıştır.

Osmanlı Devletinde Tahrir defterleri farklı bir boyut kazanmıştır. Daha kapsamlı bir şekilde kullanılmaya başlamıştır. Osmanlı Devletinde kullanılan tahrir defterleri köylülerin haklarının korunmasında büyük bir önem kazanmaktadır. Bu şekilde sistemde meydana gelen bozulmaların önüne geçilmiştir. 16. yüzyıldaki nişanlarda Osmanlı Devletinin tahrir işleyişi net bir şekilde görülmektedir.

Osmanlı'da Tahrir Defteri Neden Kullanılmıştır?

Tımar, bakım ve ilgi anlamına gelmektedir. Osmanlı Devleti'nin yeni ele geçirdiği yerlerde devletin diğer vatandaşları ile eş bir refah sağlanması için ortaya konmuştur. Tahrir Defterlerinin bu dönemdeki uygulaması sistemin dahil olduğu toprakların kayıt altına alınması ve ilerleyişin kontrol edilmesi için kullanılmıştır.

16. yüzyıl sonlarına doğru Tımar Sistemi değer kaybetmiştir. Bunun en önemli nedeni ise sipahiler görevlerini doğru bir şekilde yerine getirmemesidir. Sipahilerin görevlerini yerine getirmemesi ile birlikte dirlik sahipleri ayaklanmaya başlamıştır. Bunun sonucunda da Tımar sistemi kalkmıştır. Osmanlı Devleti döneminde Tımar Sistemi ile Tahrir sistemi birbirleri ile ilgili olan sistemlerdir. Bu nedenle Tımar sisteminin son bulması ile Tahrir sistemi de son bulmuştur.