Eğitim Taş Plak Nedir? Taş Plaklar Ne Zaman Ve Neyden Yapılmıştır?

Taş Plak Nedir? Taş Plaklar Ne Zaman Ve Neyden Yapılmıştır?

03.01.2022 - 17:06 | Son Güncellenme:

Taş plak 19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmış olan ve gramfonda çalınabilen 78 devire sahip bir plak türüdür. Taş plak bazen televizyonda bazen de eski eşyaların sergilendiği yerlerde karşılaştığımız eşyalar arasında yer alır. Farklı bir görüntüsü olan taş plak, pek çok kişinin ilgisini çekiyor. Taş plak nedir tüm detayları ile sizler için derledik.

Taş Plak Nedir Taş Plaklar Ne Zaman Ve Neyden Yapılmıştır

Taş plaklar, 78 deviri destekleyen çeşitli pikaplarda da çalınabilir. Taş plak, dilimizde “taş plak” olarak geçse de orjinal adı “gramophone record”dur.

Taş Plak Nedir?

Taş plak,19. yüzyılın sonlarına doğru ortaya çıkmıştır. Taş plaklar, 78 devire sahip olan ve gramofonda çalınabilen bir plak türüdür. Bu planlarım her iki yüzünde de birer şarkı bulunur. Ülkemizde en fazla dinlenilen ve en popüler olan taş plak kayıtları Zeki Müren Plak kayıtlarıdır.

Taş plaklar, iki tarafında da ses sinyalleri olan en ilkel plak türü olarak bilinir. 1890'li yıllarda ortaya çıktı. Manası ses üretimi ve okunabilmesi için kullanılacak olan aracın 78,26 devirde çalışması gerekir. 1940’lı yıllara kadar üretimi devam etmiş olan bu plak, çok kırılgan olduğu için yerini yakın bir dönem içinde başka plak türlerine bırakmıştır. Taş plak adını ise üretimi için kullanılan ebonit maddesinin yapısından almıştır. Gramofonda ve 78,26 devirde çalışan araçlarla kayıt okunabilir.

Taş Plaklar Ne Zaman ve Neyden Yapılmıştır?

Taş plak üretimi, ülkemizde 1940’lı yıllara kadar devam etti. Bu yıllara kadar bu plaklar, çeşitli malzemelerden üretilmiş olsa da daha çok sıkıştırılmış kömürden imal edilmiştir. Ama bu plakların çok kırılgan ve hassas bir yapıya sahip olmaları nedeni ile 1940’lı yıllardan sonra 33 devirlik plaklar ve 45 devirlik plaklar daha çok yaygınlaşmıştır. Taş plakların, ilk seri üretimi ise, Almanya’da başladı.