Eğitim Teke Platosu Nerede Ve Hangi Bölgedir? Hangi İle Bağlıdır?

Teke Platosu Nerede Ve Hangi Bölgedir? Hangi İle Bağlıdır?

01.10.2022 - 01:40 | Son Güncellenme:

Ülkemizin farklı yerlerinde ve bölgelerinde pek çok plato bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Teke platosudur. Teke platosu ülkemiz sınırları içerisinde yer alan bir plato olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki Teke platosu nerede ve hangi bölgedir? Hangi ile bağlıdır? İşte, Teke platosu hakkında merak edilen detaylar.

Teke Platosu Nerede Ve Hangi Bölgedir Hangi İle Bağlıdır

Platolar ülkemiz genelinde oldukça yaygın olarak bulunan geniş düzlüklerdir. Bu düzlüklerde yaylacılık faaliyetleri çok sık yapılmaktadır. Bu nedenle yayla adı ile de bilinmektedir.

Haberin Devamı

 Teke Platosu Nerede ve Hangi Bölgedir?

 Teke platosu Güney Anadolu'da yer alan platolarımızdan birisidir. Teke platosu Batı toroslar üzerinde yer almaktadır. Platonun güneye bakan yamaçları hemen hemen 1000 metreye varan uçurumlar ile sahile inmektedir. Platonun üstü ise 2000 ile 2200 arasında değişen yükseklikte bir düzlük olarak karşımıza çıkmaktadır.

 Hangi İle Bağlıdır?

 Tele platosu iki il sınırlarında yer almaktadır. Doğusunda Antalya ili batısında ise Fethiye hattı sınırı bulunmaktadır. Bu sınırlar arasında yer alan Teke platosunda nüfus yoğunluğu da oldukça az olmaktadır. Burdur Gölü havzası ve Dalaman Çayı'nın yukarı havzasına ise Teke Yöresi adı verilmektedir.