Ekonomi "1997 enflasyonu yüzde 93"

"1997 enflasyonu yüzde 93"

19.07.1997 - 00:00 | Son Güncellenme:

"1997 enflasyonu yüzde 93"

1997 enflasyonu yüzde 93

EKONOMİST Prof. Dr. Salih Neftçi "Temmuz 1997'de Türkiye Ekonomisi Tahmin Sonuçları" başlıklı toplantısında, son yapılan zamlarla birlikte, 1997 yılı enflasyon rakamının yüzde 92 - 93 arasında olacağını belirtti.
Toplantıda Refahyol hükümeti ile Anasol - D hükümetinin uygulamalarına karşılaştıran Neftçi, Refahyol'un kaynak paketleriyle sağladığı 4 milyar doları bono piyasasında faizleri düşürme için kullandığını belirterek, bunda başaralı olduğunu söyledi.
Anasol - D'nin de iktidara gelir gelmez borçlanma yoluyla ani bir nakit girişi sağladığını ancak, bunu başta Ziraat Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının açıklarında kullandığını söyledi. Anasol - D hükümetinin yaptığı son zamlara da değinen Neftçi, bunun enflasyondaki dalgalanma hızını arttıracağını belirtti. Aylık yüzde 2 - 3 gibi sapmalarla beklenen enflasyonun dalgalanmasının 5 - 6 puanı bılacağını anlatırken, özellikle yılsonunda Tüketici Fiyatları Endeksi'nin yüzde 92'e çıkabileceğini söyledi.
İhracattaki artışı da gündeme getiren Neftçi, yüzde 15'lik artışın bir kısmının gerçek işlemler olmayabileceğine işaret etti. Özellikle bavul ticaretinin de kayıt altına girmesinin ihracat rakkamını arttırdığını belirten Neftçi, dış ticarette dolar bazında yapılan işlemlerin parite artışından olumlu etkilendiğini de sözlerine ekledi.