Ekonomi 20 bin drone göklerde!

20 bin drone göklerde!

13.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Son yıllarda hayatımızdaki yeni teknolojiler arasında yerini alan drone’lar çok hızlı yayılıyor. Türkiye’de şu anda 9 bin drone göklerde süzülüyor. Bu sayının bu yıl 20 bine çıkacağı tahmin ediliyor

20 bin drone göklerde

İnsansız hava araçları daha yaygın kullanımıyla drone’lar... Askeri ve farklı nedenlerle kullanılan modelleri dışındaki hobi amaçlı drone’ların sayısı her geçen gün artıyor. Son verilere göre, Türkiye’de 9 bin drone var. Kişisel hediyeler arasına da girmiş durumdalar. Yılbaşı, doğum günü, evlilik yıldönümü, Sevgililer Günü için farklı hediye seçeneklerinden biri oldular.

Haberin Devamı

Türkler de bu cihazlara bir hayli meraklı. Çünkü bu alanda dünyadaki en büyük altıncı ithalatçıyız. Daha çok endüstriyel kullanım amaçlı olanlar talep görüyor ama hobi drone’larının satışları da hiç küçümsenecek oranda değil. Pazar her geçen gün büyüyor. Dronmarket Kurucusu Ahmet Eren, Türkiye’de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne (SHGM) kayıtlı kullanıcı sayısının 12 bin, kayıtlı drone sayısının da 9 bin olduğunu söyledi. Onun tahmini bu yıl kayıtlı drone sayısının 20 bine çıkacağı yönünde. Bu da bir hayli büyümeyi ifade ediyor.

500 gr. sınırı

Drone’larda kayıt zorunluluğu 500 gram ve üzerindeki modeller için geçerli. Eren, “Bu kategorideki drone’lar 350 sınıfı diye adlandırdığımız zaten ciddi araştırmayla alınan maliyetleri daha yüksek olanlar ve genellikle de alıcılar satın alma aşamasında da kimlik numaralarını satıcılara bırakıyor. Kayıt zorunluluğunun bilincinde olarak alıyorlar. Kayıt zorunluluğu talebi olumsuz etkilemiyor” dedi.

Haberin Devamı

Ülkemizde en çok satılan drone’lar yeni başlayanların kullandığı mini drone’lar. Yeni başlayanların drone kullanımını ve tepkilerini hissedebilecekleri 100 TL bandındaki fiyatlarla başlayan ürünler. 8 bin TL’ye de model var. Ne amaçla alacağınıza bağlı olarak özellik ve fiyatları değişiyor.

Ahmet Eren, yerli drone geliştirmede de önemli aşama kaydedildiğini belirterek, şunları söyledi: “Askeri alanda çok başarılı şirketlerimiz var. Ticari segmentte maalesef henüz böyle bir ürün ortaya çıkartamadık. Donanım tarafında üretim maliyetleri nedeniyle Çin’le başa çıkmak çok zor. Amerikali 3DR fırması bile Meksika’da ürettigi 3DR Solo ile 2015 yılında drone pazarına çok hızlı girmesine karşın DJI ile başa çıkamadı ve hobi alanından çekilmek zorunda kaldı.

Endüstriyel modelde artış

Türkiye’de drone’ların 2015 yılından itibaren popüler hale gelmeye başladığını dile getiren Ahmet Eren, “Dünyada da Türkiye’de ilk olarak hobicilere yonelik olarak başlayan drone kullanımı 2016 yılında daha çok sektörde artık ticari amaçlar için de kullanılmaya başlandı. Drone’ların en çok kullanıldığı endüstriler altyapı projeleri, ziraat, ulaşım, güvenlik, arama kurtarma, medya ve yayıncılık, sigortacılık, telekom ve madencilik olarak öne çıkıyor” dedi.

Haberin Devamı

Yeni fırsat yazılımda

Cep telefonları gibi drone’ların da en büyük sorunları uçuş süresi ve bu batarya teknolojisiyle doğrudan orantılı. Türkiye’de drone’lara batarya üretimi yapılabilmesi için halen fırsat var. Yerli drone’da işin yazılım kısmı daha önemli. Bu alanda yapılacak çok şey var. Bulut tabanlı yapay zekadan görüntü işleme yazılımlarına kadar çok ciddi projeler üretip dünyaya pazarlayabiliriz.”

İnsansız hava araçlarının tam otonom hale gelmesi için çalışılıyor. Intel ve Qualcomm gibi firmaların drone pazarına yatırım yapmalarıyla beraber 2017 yılında drone’lar daha fazla işlemci gücü ve yapay zeka ile birleşeceği çözümler görülecek.
2017 de, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeliğin bu teknolojide kullanıldığı ve buluta bağlı otonom drone’ların kullanıldığı bir yıl olacak.

4K kamerası var

20 bin drone göklerde


Türkiye’de en çok satan drone modellerinden biri olan DJI Phantom 4’ün özellikleri şöyle:
Ağırlık: 1.380 gram
Maks hız: 20 m/s
Tırmanış/İniş: 6 m/s 4 m/s
Engel algılama: 0.7 15 Metre
Kamera: 12 MP
Video: 4K
Uçuş Süresi: 28 Dk
Çalışma Isısı: 40 C
Bitrate: 60 Mbps
Navigasyon: GPS/GLONASS
Hafıza: 64 GB

Haberin Devamı

YENİ ÜRÜN

20 bin drone göklerde

Sevgiliyle oyun keyfi yaşatacak

Sony Mobile’ın kamera özellikleriyle dikkat çeken amiral gemisi Xperia XZ, PS4 ile eğlence deneyimi sunmak için 14 Şubat Sevgililer Günü’nde hediye seçenkleri arasında yerini alıyor.

Xperia XZ, sevdiklerinizin ve sizin Sony’nin Remote Play 1 özelliği ile PS4 konsolunuza erişip ev içinde aynı Wi-Fi ile PS4’e bağlanarak istenilen odada sevdiğiniz oyunları oynamanıza olanak sağlıyor. PS4’ün ikinci ekranı gibi kullanılabilen Xperia XZ, 5.2 inç kavisli Full HD ekranı ile her şeyi en canlı detaylarla görebilmenize imkan tanıyor. Sevgilinizle PS4 oynarken eğlenceli anlarınızı Xperia XZ’nin kamerası ile ölümsüzleştirebilirsiniz. Xperia XZ ve oyun konsolu PS4, bu Sevgililer Günü için Turkcell mağazlarında satışta.

Haberin Devamı

YENİ UYGULAMA

20 bin drone göklerde

Akaryakıt ödemesi ‘cep’te

Total, BKM Express ile hayata geçirdiği akaryakıt alımında mobil ödeme sistemiyle Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdi.

Web’den, cepten ve tabletten kolay, hızlı ve güvenli alışveriş imkanı sunan uygulama telekom operatörü ve banka kartlarından bağımsız olarak çalışması ile diğer mobil ödeme uygulamalarından ayrışıyor. Kolay, hızlı ve güvenli bir şekilde araçtan inmeden ödeme yapabilmek için Total Mobil uygulamasını ve BKM Express uygulamasını akıllı cihaza yüklemek ve üye olmak yeterli oluyor. Club Total ve BKM Express üyeleri, anlaşmalı Total akaryakıt istasyonlarına akaryakıt alımı için geldiğinde daha önceden sisteme tanımladıkları araçları otomatik tanıma sistemi ile algılanıyor.

YENİ GİRİŞİM

20 bin drone göklerde

Girişimlere veri merkezi desteği

Veri merkezi Radore, Start Up Paketi ile girişimcilere destek vermeye devam ediyor. Son bir yılda 40’ın üzerinde girişimciye, 3.5 milyon dolardan fazla destek veren Radore, yeni girişimcilere de kapılarını açıyor.

Start Up Paketi kapsamında Zeo, Kolay İK, Simlex, Bumerangla, Gamehub, Jetract, Parkkolay ve Stajim.net gibi önemli girişimler hem kurulum aşamasında hem de kullanım süreci boyunca Radore tarafından profesyonel destek aldılar.
Girişimlere ücretsiz olarak sunulan Start Up Pack’in 85 bin dolarlık hizmetleri dahilinde girişimler #radoreyesor ile sistem ve network başta olmak üzere ihtiyaç duydukları her konuyu sistem yöneticilerine sorarak hızlı çözüm sağlayabiliyor. Ayrıca Radore, kendi bulut platformunda girişimlere özel 5 sunucuyu yapılandırabilecekleri kaynakları ücretsiz sunuyor.