Ekonomi 8 yıldır doğal hayatı korumaya çalışıyor

8 yıldır doğal hayatı korumaya çalışıyor

21.10.2023 - 07:00 | Son Güncellenme:

Küçük akbabaların nüfusundaki düşüşün önüne geçmek ve bu türün varlığının korunmasına katkı sağlamak amacıyla Doğa Derneği ile uzun yıllardır iş birliği yapan Vaillant Türkiye, Küçük Akbaba Koruma Projesi’nin sekizinci yılında da desteğini sürdürüyor.

8 yıldır doğal hayatı korumaya çalışıyor

Sayıları giderek azalan küçük akbabaların korunması için uzun soluklu bir yaklaşımla sürdürülen proje, bu yıl genişleyen kapsamı ve elde edilen başarılı sonuçları ile olumlu etkilerini daha da artırdı.

Haberin Devamı

Vaillant Group Türkiye Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ufuk Atan, “Vaillant olarak çevreci ve yenilenebilir enerjilere yönelik geniş ürün yelpazemizle daha yaşanabilir bir dünyaya katkıda bulunma hedefiyle çalışıyoruz. Bu vizyonumuzun göstergelerinden biri olan ve 2015 yılında Doğa Derneği ile hayata geçirdiğimiz Küçük Akbabaları Koruma Projesi ile çevreyi ve doğal hayatı korumaya devam ediyoruz. Doğal dengenin sağlanmasında önemli rolü olan ve göç rotaları üzerinde bulunan küçük akbabaları korumayı amaçlayan bu projemiz sadece Türkiye’de değil dünyada da bu alandaki ender projelerden biri konumunda. Projemizin etkisini ve kapsamını her yıl daha da geliştirmekten mutluluk duyuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Doğa Derneği Genel Koordinatörü Serdar Özuslu ise, “Ulaştığımız olumlu sonuçlar sayesinde proje, Balkan, Orta Doğu ve Afrika ülkelerinin ortaklığında yürütülen uluslararası bir proje haline geldi” açıklamasında bulundu.

Çoban Ağı ile kayıt altına alınıyor

Projenin yardımcılarından olan Çoban Ağı ile yeni adımlar atıldı. 2022’de başlatılan iş birliği ile yalnızca küçük akbabalar değil, vaşak, yaban keçisi, kurt, kızıl akbaba, turna gibi nadir türlerin kayıtları da alınabiliyor. Çobanlar, çiftçiler, muhtarlar, karar vericiler ve ilgili paydaşlardan oluşan bir haberleşme sistemi olan Çoban Ağı ile sahadan hızlı bilgi aktarımı sağlanıyor.

8 yıldır doğal hayatı korumaya çalışıyor

Dünya genelinde sayıları 40 binin altında olan küçük akbabalar, Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Tehdit Altındaki Türler Kırmızı Listesi’nde yer alan ve BirdLife International tarafından tehlikede olarak sınıflanan bir tür. Avrupa ve Asya’da üreyen ve Afrika’da kışlayan uzun mesafe göçmeni küçük akbabalar için Türkiye de önemli bir durak.