Ekonomi Binlerce hacizli aracın satışı başladı! İkinci el piyasası nasıl etkilenecek?

Binlerce hacizli aracın satışı başladı! İkinci el piyasası nasıl etkilenecek?

07.11.2023 - 12:50 | Son Güncellenme:

Hukuken muhafazasına gerek kalmayan yedieminlerdeki hacizli malların satışına ilişkin süreç başladı. Peki ikinci el araç piyasası nasıl etkilenecek? İşte detaylar...

Binlerce hacizli aracın satışı başladı İkinci el piyasası nasıl etkilenecek

Milliyet.com.tr/ Hacizli malların satışına ilişkin süreç başladı.  Söz konusu malların taraflarca alınmaması durumunda bedeli karşılığında MKE'ye, bunun da mümkün olmaması halinde bedelsiz olarak Türk Kızılaya devredilmesi uygulaması start aldı.  Peki ikinci el araç piyasası nasıl etkilenecek? İşte detaylar...

Haberin Devamı

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İstanbul Motorlu Araç Satıcıları Derneği (İMAS) Başkanı Hayrettin Ertemel şu ifadeleri kullandı: “Yeni yönetmelik kapsamına giren 700 bin araç olduğu ve bu araçların otomobil piyasası fiyatlarına etki edeceğine dair genel bir görüş oluşmuş durumda.

700 bin adet ya da bu adede yakın rakamlar olsa dahi, bu araçların sadece otomobil değil ATV, deniz araçları, traktör gibi vasıtalardan oluştuğunu hatırlatmakta fayda var.

Bu doğrultuda düşünülürse, araçların 5’te 1’inin otomobil olduğu öngörülebilir. Öte yandan bu araçlar çok uzun yıllardır yedieminlerde muhafaza edilen ve çoğu bu uzun süre sebebiyle kötü kondisyonda olan araçlar.

‘ALICI BULAN ARAÇ ADEDİ DÜŞÜK OLACAK’

Haberin Devamı

Pek çoğunun değişen/boya bilgisi, varsa mekanik arızaları ve eksikleri gibi bilgiye sahip değiliz. Bu faktörler de göz önünde bulundurulduğunda, alıcı bulabilir araç adedi oldukça düşük olacaktır. Dolayısı ile bu gibi sebepler neticesinde, satışa sunulan bu araçların, ikinci el fiyatlarına etki etmeyeceği kanaatindeyiz. Ayrıca aynı sebeplerden dolayı, satılan araç fiyatlarının piyasa fiyatından düşük olacağı da göreceli olacaktır.

İHALE ÖNCESİ ARAÇLARA EKSPERTİZ YAPILABİLİYOR MU?

Yeni yönetmeliğin amacı otomobil satmaktan ziyade, çürüyen bu değerlerimizi sisteme geri kazandırmak. Bu araçlar Türkiye’nin dört bir yanında dağınık halde bulunan vasıtalar.

Eksper yapılarak satılmak istense dahi, özellikle mekanik eksper noktasında bu araçların kontrol edilip geri getirilmesi aylarca süren ve çok meşakkatli bir uygulama olacaktır.

‘BOYA, DEĞİŞEN, TRAMER BİLGİSİ YOK’

Dolayısı ile bu araçları detaylı bir eksper sürecinden geçirme şansımız yok. Satışa sunulan araçların bazılarında boya/değişen ve tramer gibi dışardan ulaşılabilir bilgiler olmasına rağmen pek çoğunda bu bilgiler mevcut değildir.

Öte yandan mekanik eksik ve arıza gibi gerekli bilgilen bulunmamaktadır. Bu sistem üzerinden araç almayı düşünen vatandaşlarımızın bu ihtimalleri mutlaka göz önünde bulundurarak karar vermeleri gerekmektedir.

Haberin Devamı

SATIN ALINAN ARAÇTA SORUN ÇIKARSA İADE EDİLEBİLİR Mİ?

İhale öncesi kanunun belirttiği üzere belirli bir miktar teminat yatırılmaktadır. Aracın alınmaması durumunda bu teminatlar iade edilmektedir. Ancak alındığı takdirde tüm noksanlar kabul edilmiş sayılmaktadır. Dolayısı ile bu araçları alırken tüm bu unsurlar göz önünde bulundurularak teklif verilmesini tavsiye ederiz.”